Sekskelders onder school bestaan niet

De 'sekskelders' waarin kinderen naar eigen zeggen zijn misbruikt, gefilmd en gefotografeerd door onder anderen onderwijzers van de openbare basisschool De Dreef in Emmer-Erfscheidenveen, bestaan niet. Dat concludeert TNO uit een onderzoek in, onder en rond de school, in opdracht van het openbaar ministerie in Assen.

Al in november 1997 onderzocht de politie of er kelders waren onder of bij de school, nadat acht ouderparen uit het Drentse dorp aangifte hadden gedaan van ontucht. De politie vond alleen enkele zeer lage kruipruimtes. Bovendien bleken verklaringen van de kinderen niet overtuigend, zodat het OM de zaak sloot.

Daarna probeerden de ouders bij de rechter een onderzoek door TNO af te dwingen. Zowel de rechtbank in Assen als het hof in Leeuwarden wezen die eis af. In het dorp bleven echter spanningen bestaan. Daarom besloot de Asser hoofdofficier van justitie, R. van Rossem, TNO toch onderzoek te laten doen.

De onderzoekers hebben geboord, gegraven en een grondradar gebruikt. Er werden twee, voor mensen ontoegankelijke kelders aangetroffen. De ene is een 'stortkeldertje' van vroegere toiletten van een halve meter hoog, onder de directeurskamer. Sinds een verbouwing, jaren geleden, is de ruimte grotendeels gevuld met zand. Buiten is een ingang van 20 centimeter breed.

De andere ruimte is onder een in 1977 gesloopte onderwijzerswoning en de school. Deze kelder ligt sinds de sloop vol puin en is afgesloten. Onder een nabijgelegen voormalige bakkerij is wel een grote kelder. Maar er bestaat geen ondergrondse verbinding met het schoolgebouw.

Volgens de hoofdofficier staat nu 'onomstotelijk' vast, dat de sekskelders niet bestaan. De verhalen van de kinderen daarover kon zij niet verklaren. ,,Ik ben geen psycholoog'', zei ze gisteren. Wel wees ze er nog eens op, dat twee van de betrokken kinderen een half jaar na de aangifte hebben gezegd dat alle 'gruwelijke' dingen die zij hun ouders hadden verteld, waren verzonnen.

Burgemeester P. van der Velden van Emmen kondigde een serie 'activiteiten' aan om de sfeer in het dorp te verbeteren. Hulpverleners, scholen, politie, woningcorporaties en Plaatselijk Belang bezinnen zich nog op de juiste aanpak.

Eerder wezen de betrokken ouderparen door de gemeente aangeboden hulp af. Van der Velden bracht de affaire gisteren in verband met de sociale status van de betrokkenen. ,,We moeten meer doen aan preventie in probleemwijken'', zei hij.

W. Anker, advocaat van vier van de acht ouderparen - de anderen legden zich vorig jaar bij de situatie neer - weet nog niet of hij de ouders gaat adviseren de zaak nu te laten rusten. Hij had met het OM afgesproken dat te doen, als de onderzoekers van TNO geen sekskelders zouden vinden. Anker: ,,Ik moet eerst het rapport bestuderen.'' Hij vindt dat justitie TNO veel eerder had moeten inschakelen. Verder sprak Anker de hoop uit dat de dorpelingen het de klagende ouders ,,niet kwalijk zullen nemen dat zij hebben doorgevochten. Zij wilden hun kinderen (die allerlei lichamelijke klachten hadden, red.) serieus nemen.''

In de zomer van 1997 zijn twaalf van de betrokken kinderen seksueel misbruikt door oudere leerlingen van de school. Die konden gezien hun leeftijd niet strafrechtelijk worden vervolgd. Op 14 december behandelt de politierechter in Assen een vorig jaar ingediende aanklacht van onderwijzers van De Dreef tegen een aantal ouders wegens smaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden