Seks? Pubers willen gewoon knuffelen

"Ik wilde bij hem zijn zodat we fijn en gezellig konden praten... Gewoon om samen lol te hebben, snap je?"Beeld thinkstock

Jongeren zijn eigenlijk heel erg romantisch ingesteld als hen wordt gevraagd naar seksuele ontwikkeling. Zij denken veel na over verkering of hoe ze met hun liefde contact kunnen leggen. Vragen naar seks of de risico's daarvan is meer iets waar alleen volwassenen op focussen.

Petra Vissers

Wanneer is het tijd voor verkering? Hoe kom ik in contact met de liefde van mijn leven? Dat zijn vragen die puber zichzelf vaak stellen als ze verliefd zijn. Eigenlijk zijn ze hartstikke romantisch, blijkt uit het promotieonderzoek van Wieke Dalenberg van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze onderzocht ontluikende seksualiteit bij pubers tussen de 12 en 17 jaar. Twee jaar lang vroeg ze hun om een tijdje in een online-dagboek te schrijven over alles wat hen bezighield op het gebied van liefde en seks.

"Ik hoop een beetje tegenwicht te bieden aan alle negatieve berichten over het seksuele gedrag van jongeren", zegt Dalenberg. "Achteraf is het best logisch dat daar uit kwam dat jongeren de romantische kant van seksualiteit erg belangrijk vinden. Seks vindt meestal plaats in een romantische context."

Toch verraste de uitkomst Dalenberg en haar collega's. "We hadden ons, denk ik, een beetje laten meeslepen door alle literatuur die zich vooral richt op seksuele handelingen en geslachtsgemeenschap."

In hun dagboeken schreven de jongens niet anders over verliefdheid en seksualiteit dan de meiden, merkte Dalenberg. Ook dat is niet helemaal in lijn met eerder onderzoek, dat vaak suggereert dat jongens meer nadenken over seks dan meisjes. Wellicht hielp de open methode met dagboeken de tieners om diverse antwoorden te geven, meer dan de gebruikelijke lijsten met voorgeselecteerde onderwerpen, suggereert Dalenberg.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Het romantische aspect

Wat ze wel vond: meisjes schrijven meer over liefde en seks dan jongens. Dat komt waarschijnlijk doordat meisjes nu eenmaal wat eerder in de puberteit komen.

"Seksualiteit blijkt slechts een van de vele onderwerpen waar jongeren zich mee bezighouden", zegt Dalenberg. "Ongevraagd schreven ze ook over hun tentamenweek of over vriendschappen die moeilijk liepen."

Dalenberg heeft voor het eerst ook tieners die nog niet seksueel actief zijn bevraagd over seksualiteit. "Die worden in andere onderzoeken vaak vergeten, omdat wetenschappers uitgaan van een smalle definitie van seksualiteit. In hun dagboeken schrijven de niet seksueel actieve jongeren alleen nog over het romantische aspect van de liefde: ze hebben het over verliefd zijn of over contact maken. Niet over zoenen of seks. Kennelijk speelt dat fysieke aspect nog geen rol in hun gedachtenwereld."

Dat is helemaal niet zo gek, benadrukt ze. "De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben is zestien jaar. Maar dat zegt weinig. De helft van de jongeren tussen de vijftien en zeventien jaar heeft nog geen seks gehad."

Hoewel uitleg over soa's en het voorkomen van zwangerschap ook belangrijk is, pleit Dalenberg voor meer aandacht voor romantiek. "Als je jongeren wilt bereiken, moet je aansluiten bij hun belevingswereld. Daarin is romantiek dus heel belangrijk."

Ouders raadt ze aan om zo vroeg mogelijk gesprekken te voeren over liefde en seksualiteit. Best lastig, want uit haar onderzoek blijkt ook dat jongeren het juist tijdens de eerste periode van vlinders in de buik moeilijk vinden om met hun ouders te bespreken wat er in ze omgaat. Later, bij de eerste verkering, hebben kinderen wel gesprekken met ouders over liefde en seks. "Maar misschien is dat niet zo erg", zegt Dalenberg. "Sommige dingen horen privé te blijven."

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden