Seks in fietsenhok werd politieke rel

De gemeenteraad van Nijmegen debatteert vanavond over de commotie rond wethouder Depla. Die denkt niet aan opstappen. Wat is er politiek aan seks in het fietsenhok?

De fietsenkelder van het stadhuis is het gesprek van de dag in Nijmegen. Besmuikte grappen of openlijke vrolijkheid over wethouder Paul Depla, die hier seksueel zou zijn bevredigd door een vrouwelijk lid van de gemeenteraad. Het gerucht gonsde maandenlang in kleine kring rond het gemeentehuis en werd vorige week openbaar gemaakt op de website Geenstijl.

De roddel is aanleiding voor een debat in de Nijmeegse gemeenteraad. Dat lijkt vreemd, want wat is er politiek aan seks in het fietsenhok? Depla ziet geen aanleiding op te stappen: „Ik bezwijk niet voor anonieme berichten op internetsites, de media zijn niet de politiek”, zei hij zaterdag in dagblad De Gelderlander. Veel lijkt hij ook niet te hoeven vrezen. Voor een grote meerderheid van de gemeenteraad is de kwestie privé. Maar De Stadspartij en Gewoon Nijmegen (allebei één zetel) zien dat anders.

Raadslid Jo Jansen van De Stadspartij maakte de meeste stampij en heeft ook al eerder de Gelderlander getipt over de affaire. De krant besloot het gebeuren toen als een privékwestie af te doen. Over de rol van Jansen in deze zaak zal het vanavond naar alle verwachting ook gaan.

Geruchten of niet, de commotie rond de wethouder is een feit, erkent ook burgemeester De Graaf, die vele uren bezig was met crisismanagement. Dit is niet goed voor zowel de stad als de wethouder. Het debat daarover moet volgens De Graaf in de raad plaatsvinden en niet in de media.

Wat is er nu precies aan de hand? Bewakingscamera’s zouden hebben geregistreerd wat zich in juni in de fietsenkelder van het stadhuis heeft afgespeeld. Medewerkers van de beveiligingsdienst zouden dat anoniem aan Geenstijl hebben verteld, dat het gerucht een week geleden publiceerde.

Opnamen zijn er niet te zien. Als die al hebben bestaan, dan zijn ze na korte tijd gewist, zoals met vrijwel alle beveiligingsopnamen gebeurt.

Burgemeester De Graaf heeft de gemeentesecretaris het gerucht al in juni laten onderzoeken. Conclusie: er zijn geen strafbare feiten gepleegd en evenmin is sprake van seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten of misbruik van een machtspositie.

Daarmee was voor De Graaf de kous af, zo liet hij enkele weken geleden aan de fractievoorzitters weten.

Daags na de ’onthulling’ van Geenstijl stapte het enige vrouwelijke raadslid van de Nijmeegse VVD uit de fractie. Zij was volgens de website de vrouw in de fietsenkelder. Ook Trouw schreef daarom over de 'seksrel', maar het raadslid ontkent haar betrokkenheid. De VVD spreekt van een ongelukkig toeval. Het boterde allang niet in de fractie.

Dezelfde dag rakelde De Telegraaf een oude affaire op. Depla zou enkele jaren geleden een verhouding hebben gehad met een uitzendkracht op het gemeentehuis en voor haar een appartement in de stad hebben geregeld. Toen de relatie uitging, werd haar contract verbroken en de huur opgezegd met een schikking, zo laat de krant VVD-fractievoorzitter Peter-Paul Leferink op Reinink zeggen. De uitzendkracht vocht destijds haar ontslag bij de gemeente aan en is door de rechter in het ongelijk gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden