Seks? Ik wil overal wel meer over weten, zegt een blozende 15-jarige uit Broek-op-Langedijk

Van een onzer verslaggeefsters HARDERWIJK - 'Als je maar van elkaar houdt' dan hoef je niet als maagd het huwelijk in, vinden vijfhonderd 13- en 14-jarige meisjes. Het is een voorlopige conclusie van een seks-enqûete gehouden door de Rutgers Stichting. Gisteren greep zij een unieke kans aan om duizenden meiden uit heel Nederland tussen de 12 en de 18 jaar te ondervragen tijdens het jaarlijkse Fancyfestival in Walibi Flevo.

Voor zichzelf hechten lezeresjes van het blad 'Fancy' nog wel waarde aan maagdelijkheid, maar ze hebben wel graag een jongen met ervaring. 'Fancy', een tijdschrift 'voor meiden die alles willen weten', hield voor de tweede keer een festival voor ruim 4 200 meisjes in een pretpark. In een hal die leek op een huishoudbeurs in het klein concurreerden merken maandverband, tampons, make-up, parfum en ander meisjesspul met gratis cadeautjes. Bij inlevering van de vragenlijst van de Rutgers Stichting kregen ze een zeehondenzeepje. “De gelegenheid werd ons geboden om voor het eerst zo'n grote groep meiden bij elkaar te ondervragen. Wij willen weten waar deze groep graag informatie over wil hebben. Zo kunnen wij onze voorlichting aan de jonge meiden aanpassen”, zegt communicatie-adviseur Regien van Adrichem. De meisjes vonden het geen 'domme vragen', maar wel een 'beetje persoonlijk'. Maar vriendinnetjes onderling 'hadden geen geheimen voor elkaar' en 'anders kwamen ze het toch wel van elkaar te weten'.

De eerste resultaten verrasten de medewerkers niet. 85 procent heeft al gemiddeld drie keer verkering gehad met een jongen. “Maar het is maar wat je onder verkering verstaat”, vertelt Petra Vos, voorlichter, “je hebt het gezegd via een briefje of een vriendin heeft verkering voor je gevraagd. Hoe zoiets wordt ingevuld is een andere zaak.”

Nog geen 10 procent had daadwerkelijk seksuele gemeenschap gehad. “Men denkt dat jongeren alles al weten over seks en technisch gezien klopt dat vaak wel. Maar op het persoonlijke vlak, hun belevingswereld, blijven ze toch met allerlei vragen zitten”, zegt Van Adrichem, “bijvoorbeeld als ze moeten onderhandelen over condoomgebruik. Een jongen wil niet, wat zeg je dan? Vooruit dan maar of stel je seks uit?”

De laatste vraag uit de enquête vonden de jonge meisjes het moeilijkst. Hier kon je aangeven waar je nog meer informatie over wilde hebben, maagd zijn, de eerste keer, vrijen met jezelf, voorbehoedsmiddelen, klaarkomen en nog meer. “Je weet gewoon niet wat je aan moet kruisen”, zegt een blozende 15-jarige uit Broek-op-Langedijk, “ik wil over alles nog wel meer weten.” Seks bespraken de meeste toch wel met vriendinnen en niet met hun ouders. “De jonge meisjes van 13, 14 jaar vertellen hun ouders niet dat ze met iemand naar bed zijn gegaan. De ouders mogen het wel weten, maar de meisjes vinden dat ze geen toestemming nodig hebben”, concludeert Vos uit de enquête.

Informatie halen ze uit meisjesbladen zoals 'Fancy', of van radio en televisie. De Rutgers Stichting was ook voor niemand onbekend. “Ik ben er wel eens geweest voor een spreekbeurt”, zegt een meisje van 13 uit Marknes. De vraag over voorbehoedsmiddelen vond een Bossche van 14 heel handig, “dan zie je dat je ook andere dingen behalve het condoom kunt gebruiken.”

Homoseksualiteit was een vraag waar de meiden nauwelijks iets over wilden weten. “Ja, het is een moeilijk onderwerp. Vaak zeggen jongeren: wij hebben geen homo in de klas dus hoeven wij het er niet over te hebben. Maar het gros van 13-14 is nog niet heel erg met seks bezig en is daarom ook weinig geïnteresseerd in homoseksualiteit. Dat komt pas later als zij 18 tot 20 zijn”, legt Vos uit.

De volledige uitslag van het onderzoek is pas over drie weken bekend. “Pas daarna gaan we ons beraden wat we met de informatie gaan doen. Wij kunnen dan verbanden leggen tussen leeftijd en school en seksuele voorlichting”, zegt Van Adrichem. Het ontbreekt er nog aan dat de Rutgers Stichting zo'n grote groep jongens kan ondervragen. Jongens zijn voor hen een moeilijk te benaderen groep. Vos: “Zij weten over het algemeen weinig van vrouwen en durven dat al helemaal niet toe te geven. Wij hebben voor hen een diskette gemaakt, omdat zij toch meer met computers bezig zijn. Het heet Love Bytes en ziet eruit als een cd. Zo hoeft niemand te zien, dat zij nog niet 'alles' weten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden