Seks als spiritueel pad: tantra

Tantradocent Carla Verberk. © Maartje Geels Beeld
Tantradocent Carla Verberk. © Maartje Geels

De oosterse stroming tantra ziet seksualiteit als weg om het heilige en het alledaagse met elkaar te verbinden. Oefeningen en meditaties vergroten de gevoeligheid in seksuele beleving.

Svenja en Mathieu vertellen niet aan iedereen dat ze zich laten inspireren door tantra. "Mensen hebben daar meteen beelden bij van orgiën en wilde toestanden". Zeven jaar geleden deden ze hun eerste tantra-ervaring op. "Je krijgt er meer energie van. Levensenergie is altijd seksuele energie. Dat kun je niet los zien van elkaar."

Vertragen en uitstellen
Tantra vraagt om tijd. Tantra is vertragen, uitstellen, alles beter voelen, of dat nu tijdens het vrijen is of bij een wandeling in de tuin. Mathieu: "Als ik fiets, voel ik de aanraking van de handvatten tegen mijn handen." Svenja: "Of de wind, die me als een perfecte minnaar streelt."

Tantra betekent ook: elkaar een paar keer per dag warm omarmen, gewoon in de keuken. Een hug van Mathieu duurt minstens 20 seconden. Svenja: "Het voelt als even aan het infuus. Je laadt ervan op."

Verdieping van hun relatie
Svenja en Mathieu, rond de zestig, zijn al 35 jaar bij elkaar. Allebei werken ze als psychotherapeut. Hun kinderen gingen het huis uit, en Svenja had wel behoefte aan verdieping van hun relatie. Van een vriendin hoorde Svenja enthousiaste verhalen over een cursus tantra. "Ik hoorde haar verhalen en dacht: wow, dat wil ik ook.

"In mijn werk heb ik een aanpak waarbij ik het lichaam ook als informatiebron gebruik. Door ons lichaam worden we andere dingen gewaar dan door ons hoofd, ons denken. Door tantra ben ik nog meer afgestemd op mijn eigen lichamelijke signalen tijdens mijn werk. De cursussen hebben me geholpen om me bewuster te worden van wat mijn lichaamssignalen me willen vertellen op dat moment. Ik heb die cursus bij Mathieu in de week gelegd. Het leek me ook een manier om onze relatie te verdiepen. Daar had ik wel behoefte aan."

Met de billen bloot
Mathieu was niet meteen enthousiast. "Ik begreep dat je letterlijk en figuurlijk met de billen bloot moest. Dat maakte me huiverig en tegelijk ook nieuwsgierig. Ik stond er dus wat ambivalent tegenover." Toch ging hij mee. "Achteraf heeft tantra onze relatie goed gedaan. Op tal van gebieden."

Ook seksueel. Mathieu: "Ik dacht vooraf: knappe jongen die mij nog iets nieuws kan leren. Het nieuwe was, dat ik toch een soort script in mijn hoofd bleek te hebben. Zoiets als vrijen, neuken, klaarkomen, plat gezegd. Ik leerde dat een orgasme niet zo belangrijk is. Het is het toefje op de taart en dat kan natuurlijk heel lekker zijn. Ik laat het me ook niet afpakken hoor, maar het gaat veel meer om intiem zijn met Svenja."

Eigen proces
Svenja: "Het gekke is dat je bij het vrijen vaak vooral met je eigen proces bezig bent, terwijl die lichamen helemaal verstrengeld zijn. Een wonderlijke combinatie. Lichamelijk één, en in gedachten ieder voor zich. Je bent je vaak niet bewust van de intimiteit van die ander. Heel vervreemdend eigenlijk."

Mathieu: "Ik had daar niet zo'n last van. Wat voor mij wel een belangrijke verrijking is, is dat ik me bekrachtigd voel. Kennelijk vindt Svenja mij de moeite waard om zo dicht bij me te komen. Dat is waar het om gaat."

Hij leerde om een uur lang naar de wolkenlucht te kijken. "Op een vrouwelijke manier. Tantra kost heel veel tijd."

Ontvangend
Mediteren bij tantra is iets anders dan het lange stilzitten dat Mathieu gewend was bij zen. Hij doet voor hoe het gaat: zitten, ogen dicht en voelen welke vibraties er in zijn lijf zitten. "Dan ga je gewoon mee met de vibratie die je voelt. Je volgt ze, je laat je bewegen. Zo kan ik ook Svenja masseren. Ik leg mijn vingers op haar arm en laat de beweging gebeuren. Ik doe niet, ik ben ontvangend. Ik dacht eerst dat dat niet sexy was, maar het is echt heel lekker. Al heeft het wel een tijd geduurd voor ik het prettig ging vinden."

Svenja: "Dat is tantra: niet zo doenerig doen, maar volgen. Het is meer zijn dan doen. Subtiel, intiem. Soms heftig."

Levensenergie
In die uitgestrekte tantratijd komen er ook verlangens naar boven. Verlangens die er al langer lagen, maar die stilgehouden moesten worden. Als ze de ruimte krijgen, blijken verlangens geladen met energie. Svenja: "Er gebeurt van alles in mijn lijf als ik mijn verlangens uitspreek. Ik vertel ze aan Mathieu, zonder te eisen dat ze door hem worden vervuld. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen verlangens. Zo blijft de energie stromen. Energie is levensenergie en die is altijd seksueel. Je kunt geen onderscheid maken.''

Een verandering van de seksuele energiestroom betekende voor Svenja ook een andere houding in het werk. "Ik heb veel losgelaten. In mijn werk bijvoorbeeld heb ik de dwingendheid van protocollen over de ziektebeelden naast me neergelegd. Ik heb ook het bordje 'hulpverlener' afgedaan. Ik ben Svenja en ik heb veel levenservaring en veel werkervaring, en daarmee kan ik mensen bijstaan die in de praktijk naar me toekomen. Dat is veel ontspannener. En ik bied meer kwaliteit."

Svenja en Mathieu heten in werkelijkheid anders. In verband met hun werk wilden ze niet dat hun echte namen werden gebruikt.

De docenten

Carla Verberk (1955) en Remmelt van Kleef (1961) leiden het centrum voor tantra. Ze geven cursussen aan paren en alleenstaanden. Hun cursussen zijn bedoeld om deelnemers een diepere levenservaring te geven. "Tantra gaat niet over betere seks. Tantra gaat over een beter contact met je innerlijke diepte."


Is het mogelijk om seks uit het leven te bannen?

Carla: "Bij tantra gaat het erom het leven volledig te leven. Seksualiteit is daar een onderdeel van. De levensenergie laten stromen, alles voller voelen, helemaal in je ervaring zijn. Tantra ziet seks breed, dat kan ook het vasthouden van elkaars hand zijn als je buiten loopt. Pas sinds de negentiende eeuw wordt seks beperkt gedefinieerd. Tantra ziet seks als onderdeel van een spiritueel pad, waarbij het gaat om meer contact met je innerlijke diepte."

Remmelt: "Stel dat je het bekken buiten beschouwing laat en je de levensenergie alleen in je hart toelaat. Dan moet het hart het zonder de volle vitaliteit van de bekkenbodem doen. Dat is dan een dun soort liefde. En welke vitaliteit voedt de helderheid van de geest, als die niet geschraagd wordt door wat uit het bekken komt?"

Wat is de grootste angst in bed?

Carla: "Mensen zijn bang om een slechte minnaar of minnares te zijn. Er is een enorme druk om vaak genoeg seks te hebben, twee keer per week bijvoorbeeld. Mensen lijden eronder dat het vrijen niet goed is. Mensen schamen zich soms voor hun lichaam. De grootste angst is om alle ideeën los te laten over hoe het eruit zou moeten zien, om controle los te laten en open te onderzoeken waar vrijen je kan brengen.

"De angst is ook dat die ander je, als je naakt verschijnt, afwijst. Met naakt bedoel ik zonder jezelf te verbergen, maar open, waarachtig en raakbaar. Als je echt voelt wie je bent, als je raakbaar bent voor een ander, dan kan die ander je ook kwetsen of teleurstellen. Als die ander je partner is, dan kan die angst groot zijn. In dit gesprek met jou kan ik bang zijn dat ik iemand ben die eigenlijk niets te vertellen heeft, als ik mijn best niet doe. Nog grotere kwetsbaarheid voel ik in de ontmoeting met Remmelt. Ik leef met hem. Hij kan mij sterker kwetsen of teleurstellen. Seks opent dat gevoelige gebied."

Remmelt: "Vrijen volgens een script, of vernauwd tot louter opwinding is makkelijk en veilig. Dat zijn vaste vormen. Veel moeilijker is het om die vorm los te laten, te ontspannen en dan maar de vormen durven aannemen die als vanzelf ontstaan. Dat kan een verrassende vorm zijn, waarbij je bijvoorbeeld veel tederder bent dan je zelf gewend was of dan je partner van je gewend was. Als je meegaat met die vrije stroom, kun je onverwachte richtingen inslaan. Je kunt ook je schaduwzijden tegenkomen."

Carla: "Angst, jaloezie, haat..."

Remmelt: "...onnozelheid, eenzaamheid. De angst die mensen dan hebben is dat die ander jou afwijst als je je eigen schaduwzijde tegenkomt. Tantra vraagt liefdevol naar jezelf te kijken, omgang te hebben met de vorm die de energie aanneemt, welke dat ook is. Dan transformeert die naar iets positievers."

Geldt het ook voor alleenstaanden, dat ze hun seksuele energie kunnen laten stromen?

Carla: "Laten we het concept loslaten dat je een partner nodig hebt om een seksueel wezen te zijn."
Remmelt: "Ook als je een partner hebt, is er een deel van je seksuele stroom die daarlangs gaat, en die verbinding maakt met het goddelijke in ruimtere zin."

Carla: "Seks is veel meer dan die instinctieve ontlading. Het is ook meditatieve openheid, het vermogen je straling te ervaren. Er zijn veel tantra-oefeningen waarbij het irrelevant is of je een partner hebt of niet. Neem de meditatie van de holle bamboe. Je stelt je voor dat je een holle bamboestengel bent. Je laat al het proberen los. Ontspannen rust je in de ruimte, open en ontvankelijk. Zo word je een open kanaal, een 'fluit' waar het goddelijke doorheen kan spelen.

"Er zijn ook oefeningen waarin je leert de seksuele energie op te wekken en vanuit je bekken door je hele lijf te laten stromen."

Tantra

Deze oosterse spirituele stroming, al zeven eeuwen oud, ziet seksualiteit als weg om het heilige en het alledaagse met elkaar te verbinden. Oefeningen en meditaties uit deze mystieke traditie vergroten de gevoeligheid in de seksuele beleving. De ene tantra-cursus is meer op spiritualiteit gericht, de ander meer op seks. Carla Verberk en Remmelt van Kleef, van het Centrum voor tantra in Amsterdam, streven er naar dat hun cursisten "de werkelijkheid leren kennen door zelf het leven in al zijn volheid te beleven en zo het 'goddelijke' ervaren en belichamen op aarde".
www.centrumvoortantra.nl


Tantradocent Remmelt van Kleef. © Maartje Geels Beeld
Tantradocent Remmelt van Kleef. © Maartje Geels
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden