Seizoenswerk loopt stuk op bureaucratie

Tijdelijke baan in de kas te veel rompslomp

Het begon zo ambitieus. Met veel publiciteit werden in maart vorig jaar zevenhonderd uitkeringsgerechtigden vanuit Rotterdam met bussen naar het Westland gereden. Via het project 'Westland heeft Werk' zouden volgens wethouder en initiatiefnemer Marco Florijn duizend mensen een baan vinden in de kassen.

Het werd een flop. Van de zevenhonderd werkzoekenden kregen slechts zes een arbeidscontract. De oogst van heel 2012: veertig vaste aanstellingen. En dat terwijl Rotterdam en Den Haag samen 57.000 uitkeringsgerechtigden huisvesten.

Het Westlandse project is exemplarisch. De Vereniging van Directeuren van Sociale Diensten (Divosa), de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), het ministerie van sociale zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geven toe dat het voor gemeenten lastig is om langdurig werklozen door middel van seizoensarbeid aan een baan te helpen. De verklaringen zijn divers, maar wat in het oog springt is de 'bureaucratische rompslomp' die met seizoenswerk is gemoeid.

"Na tijdelijk werk te hebben gedaan, moeten werklozen opnieuw een uitkering aanvragen", zegt Asha Khoenkhoen van de VNG. "Dat is een intensief traject en dus geen aantrekkelijk vooruitzicht. Bovendien lopen werklozen het risico lang te moeten wachten op de toekenning van een nieuwe uitkering. Onzekerheid over het inkomen schrikt mensen af."

De huiver voor papierwerk pleit volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid aan de universiteit van Tilburg, voor herziening van de bijstandswet. "Zo'n tijdelijk uitstapje naar de arbeidsmarkt waarderen we in Nederland onvoldoende. Je kunt niet part-time in de bijstand zitten. Het uitkeringssysteem is daar niet op ingericht. Dat starre systeem levert voor alle partijen een boel werk op."

Ook Marco Florijn, de Rotterdamse wethouder sociale zaken, pleitte dit jaar al voor aanpassing van de bijstandsaanvraag. Uitkeringsgerechtigden die een parttimebaan krijgen, moeten wat hem betreft dat loon kunnen aanvullen met een uitkering.

Het project 'Westland heeft Werk' gaat gewoon door. "Een flop is het pas wanneer het project niets teweeg brengt", zegt woordvoerster Desiree Curfs. Ze blijft contact houden met werkgevers in de regio die nog wél bereid zijn om werklozen aan te nemen. Er lopen gesprekken met ondernemers over compensatie van gemiste inkomsten.

Seizoenswerk mag dan niet effectief blijken in de strijd tegen de werkloosheid; een alternatief dat als hét ei van Columbus kan fungeren, is nog niet gevonden. Over de effectiviteit van werkloosheidsprojecten van gemeenten is weinig bekend. Ook een landelijk overzicht van deze initiatieven ontbreekt, al wordt daar volgens René Paas, voorzitter van Divosa, aan gewerkt.

"Het probleem is dat gemeenten jarenlang zonder extern toezicht geld kregen om naar eigen inzicht te besteden aan werkgelegenheidsprojecten", zegt Paas. "Gemeenten waren zelf verantwoordelijk voor de evaluatie van die projecten. In de tijd van hoogconjunctuur had niemand daar moeite mee. Nu de financiering vanuit Den Haag terugloopt, blijkt dat een probleem. Gemeenten kunnen niet aantonen dat de 1,9 miljard aan subsidie die ze jaarlijks ontvangen effectief wordt besteed. Wellicht zetten de projecten zoden aan de dijk, we weten het niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden