Seizoen Ter Leede al bijna geslaagd

Ter Leede blijft verrassen, ook zichzelf. Vorige week een periodetitel en zaterdag na het bezoek aan Noordwijk (2-2) nog steeds aan de leiding in de hoofdklasse A.

Loek Laurman

Nog één punt toevoegen aan het totaal van 29 en het seizoen is al volledig geslaagd. Want dertig punten, zo heeft trainer Arie Lagendijk becijferd, moet voldoende zijn om ook voor volgend jaar verzekerd te zijn van een plaats in de hoogste klasse van het zaterdagvoetbal.

Een eerdere poging om zich op dat niveau te handhaven liep twee jaar geleden al na één seizoen uit op een teleurstelling.

,,Het bouwwerk was blijkbaar nog niet af'', blikt Arie Philippo terug. En de voorzitter voegt er aan toe: ,,Inmiddels zijn we zowel op sportief als op organisatorisch gebied een volwaardige hoofdklasser.''

Maar Ter Leede wil meer dan een plaatsje tussen de 42 hoofdklassers van dit moment. Tussen alle opmerkingen over wedstrijd en resultaat tegen Noordwijk en de consequenties daarvan voor de ranglijst toonde Arie Lagendijk zich andermaal de man die niet uit is op snelle successen. Net als in zijn jaren bij Katwijk, waar hij drie jaar achtereen kampioen werd ('93-'95), wil hij eerst een solide basis leggen.

Hij noemt zijn werk pas geslaagd als zijn elftal zich jaarlijks weet te mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. En nu kijkt hij zelfs nog verder vooruit. Want als de topklasse, waar nu over gesproken wordt, over enkele jaren inderdaad van start gaat, dan moet Ter Leede daar bij zijn.

Aan die toekomst bouwt Lagendijk. Binnen dat kader was de wedstrijd tegen Noordwijk niet meer dan een boeiend incident. Een open wedstrijd tussen twee ploegen die beiden lange tijd voor de winst gingen. Met wisselende kansen.

Na een kwartier kwam Ter Leede verrassend op voorsprong als resultaat van de efficiënte speelwijze. Geen franje, geen technische hoogstandjes, geen korte combinaties -zoals bij Noordwijk- maar snel, direct en diep. Moeilijk te bespelen met de beweeglijke centrumspits Alan Campfens tussen de behendige vleugelspelers Erwin Beltman en Hicham Rbii, gesteund door een sober middenveld met Dennis Kramer als onvermoeibare loper aan de rechterkant.

Floor van Duijn kwam na ruim twintig minuten als vervanger van Gerrit Jan Geijsman de linkerkant bestrijken. De 'oude meester' bleek nog aardig mee te kunnen. Met een splijtende pass van zijn voet had hij een belangrijk aandeel in het doelpunt waarmee Campfens voor de eindstand zorgde.

Meer dan een gelijkspel zat er voor Ter Leede ook niet in. Zeker niet na het vertrek van Carlo van Zelst (2x geel), zo'n tien minuten voor tijd.

En die straf zou de positie van Ter Leede wel eens ernstiger kunnen ondermijnen dan het verlies van de twee punten tegen Noordwijk. De centrale verdediger zal zeker een drietal wedstrijden moeten toezien.

,,Een aanslag op de breedte van de groep'', aldus Lagendijk. Zaterdag staat het duel tegen Katwijk op de rol. Volgende week wacht FC Lisse. Dan zal blijken of het zin heeft voor dit seizoen op meer te mikken dan behoud van status.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden