Segovia, stad van geld en demonen

Als de zon achter de bergen van de Guadarrama verdwijnt, komt de Spaanse stad het best tot haar recht. Een mysterieuze gloed valt over de middeleeuwse bogen en gebouwen.

Honderdzestig bogen gemaakt van granieten blokken vormen samen een aquaduct van ruim zevenhonderd meter, dat deels door het centrum van de Spaanse stad Segovia loopt.

Gebouwd in de eerste eeuw onder de Romeinse keizer Trajanus was het aquaduct onderdeel van een zestien kilometer lange waterleiding tussen Ríofrío en Segovia. Nu dient het hoge deel, 28 meter met twee verdiepingen, als toegangspoort voor een stad vol geschiedenis.

Hoewel niemand eraan twijfelt dat het bouwwerk door de Romeinen is opgetrokken, wil een legende dat de constructie is gebouwd door demonen in opdracht van de duivel.

Een jonge dienstmeid moest elke dag water halen uit de rivier, wat een zware en vervelende opdracht was. Op een dag was ze zo moe dat ze flauw viel en haar taak niet kon volbrengen. Uit wanhoop riep ze de duivel te hulp. In ruil voor een oplossing mocht hij haar ziel hebben.

Die nacht zag ze duizenden demonen aan het werk. Ze schrok, kreeg spijt en bad dat haar verzoek ongedaan zou worden gemaakt.

Aan haar oproep werd gehoor gegeven want de zon was al op toen de laatste steen nog moest worden gelegd. Het dienstmeisje rende naar de kerk en biechte alles op. De priester, overtuigd van een wonder, liet in het gat voor de laatste steunpilaar de beelden maken van de heilige maagd en de heilige Stefanus, de eerste martelaar van het christendom.

Segovia (57.000 inwoners) ligt nabij Madrid, aan de voet van de Sierra de Guadarrama. Als de zon achter deze bergen verdwijnt, komt Segovia het best tot haar recht. De verlichting van het aquaduct, het middeleeuwse kasteel, en de christelijke, Moorse en joodse gebouwen hult de stad in een mysterieuze gloed.

's Zomers een plek vol terrassen, culturele festivals en straattheater, 's winters een romantische plek voor degenen die de kou niet schuwen en hun handen kunnen opwarmen bij een van de kramen met gepofte kastanjes.

Zonder kaart, dwalend door de straten vol keien en langs de oude stadsmuur, is Segovia het beste te ontdekken. Het oude centrum is niet groot, maar hier schuilt echt achter elke steen een verhaal.

De kathedraal van Santa Maria is de laatste kerk in Spanje die in gotische stijl werd gebouwd. Binnenin ligt nog een liedboek uit de vijftiende eeuw. Het telt drie schepen, achttien kapellen en drie enorme toegangspoorten.

Voordat Segovia zich bij de 'textielsteden' voegde, kwamen de inkomsten vooral uit geld. De ontdekkingen van Columbus brachten schepen vol goud en zilver naar Spanje. In de zestiende eeuw werd daarom de casa de la moneda opgezet, het huis van het geld. Hier werden munten geslagen, niet met de hand maar met machines. Heel modern voor die tijd.

Wie genoeg krijgt van al die geschiedenis kan altijd nog gaan winkelen of bijkomen op een van de vele terrassen. Drink vooral de witte wijn rueda verdejo, die uit deze streek komt. Op het menu staat verder speenvarken van het spit en zuiglam. Wie hiervoor bedankt: in de omliggende rivieren wordt heerlijke forel gevangen.

Vlieg vanaf Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven in twee uur naar de Spaanse hoofdstad Madrid en neem vanaf hier de hogesnelheidstrein naar Segovia. De trein legt de honderd kilometer in dertig minuten af. Vanaf het station in Segovia rijden taxi's of bussen naar de oude stad. Wie de omgeving van Segovia ook wil verkennen, wat aan te raden is, kan beter een auto huren in Madrid. Segovia ligt op duizend meter hoogte en heeft een typisch mediterraan landklimaat. De beste reistijd is het voorjaar, of voor wie niet terugdeinst voor lage temperaturen, de winter. De zomer is met temperaturen ruim boven de dertig graden en zeer droge lucht geen aanrader, vooral niet gezien de steile straten en vele trappen in de stad.

Mediterraan klimaat

Ontsnapt aan de reisleider
1. San Ildefonso
"Het heeft mij drie miljoen gekost en ik heb me maar drie minuten vermaakt." Hoewel Filips de Vijfde zelf niet te spreken was over zijn paleistuin, is deze absoluut indrukwekkend. Zesentwintig fonteinen die verhalen uit de Griekse oudheid symboliseren, staan verspreid over zes vierkante kilometer. Het bijbehorende paleis La Granja de San Ildefonso, uit begin achttiende eeuw, ligt twaalf kilometer buiten Segovia in het dorp San Ildefonso. Ruim honderd jaar diende het als zomeroptrekje voor de Spaanse koninklijken. Twee keer per jaar gaan alle fonteinen tegelijkertijd aan: op de feestdagen San Luís, 25 augustus, en San Antón op 17 februari. De rest van het jaar staan er afwisselend een paar aan.

2. Casa Zaca
In de keuken van de oude herberg Casa Zaca, in het centrum van San Ildefonso, kookt Antonia Cornejo Alameda traditionele gerechten met lokale producten. Op het menu staan speenvarken, gegrild kalfsvlees, lamskoteletjes, bonen en kikkererwten en gegrilde groenten met aardappelen. Wie een plek wil veroveren aan de lange tafels met donkere houten stoelen moet wel reserveren. Lukt dat niet, dan is er altijd nog Antonia's kookboek dat mee naar huis genomen kan worden. Haar beste recepten van de afgelopen veertig jaar staan hierin beschreven.

3. Speenvarken
Omdat eten zo'n belangrijk onderdeel is van de Spaanse cultuur, nog twee plekken om niet te missen. In het centrum van Segovia ligt Restaurante Casa Duque. In 1895 opende het restaurant haar deuren en sindsdien is menig bekende Spanjaard er geweest. Op de muren prijken talloze prijzen die Duque heeft gewonnen en foto's van onder andere koning Juan Carlos. Wat je hier eet: één van de speenvarkens, cochinillo, die op de grote grill ligt. Zuiglam. Bonen met spek. Of een enorme kaasplank met zachte kazen uit de regio. Binnen Spanje geldt 'meester griller' Julián Duque als autoriteit. Restaurant Mesón de Cándido is al net zo legendarisch. Hier aten Ernest Hemingway, Grace Kelly en Sophia Loren.

4. Gekleurde dorpen
El Ruta de color, de gekleurde route, voert langs diverse kleine of deels verlaten dorpen waarvan de huizen geel, rood en zwart zijn. De kleuren danken de huizen niet aan verf, maar aan het gebruik van natuurlijke materialen. De eerste stop is Riaza, met z'n stadsplein dat is omringd door houten en stenen pilaren.

Daarna volgen de gele dorpen (met dank aan kwartsiet, een soort zandsteen) Alquité en Martín Miguel de Ayullón. Dit laatste dorp is beroemd vanwege de grote steengroeve waar leistenen werden gemaakt voor de vloer van de kathedraal van Santa Maria in Segovia en het paleis in San Ildefonso. El Muyo, Becerril en El Negredo behoren tot de zwarte dorpen. Het mooiste rode dorp is Madriguera, dat mooi afsteekt tegen de groene vallei en de in de winter besneeuwde bergtoppen.

5. Rivier
Een wandeling om de stad heen is net zo de moeite waard als een wandeling in de stad zelf. Begin onderaan het kasteel, in het park Alcazar, en loop langs het water naar het klooster Santa María de Parral. Vervolg de weg tot aan het klooster Santa Cruz la Real. Loop verder om de stad heen tot aan de Avenida de la Via Roma om hier de oude stad weer binnen te gaan. Wandelfanaten kunnen bij het Toerisme Bureau op Plaza Azoguejo informeren naar verschillende routes in de omgeving. Er zijn routes in het vlakbij gelegen gebergte Sierra de Guadarrama, onder andere langs een waterval van zestig meter of een route langs heilige en mythische plekken in de bergen.

6. Ibercopter
Geen goedkope maar wel een spectaculaire manier om Segovia en omgeving te verkennen is een helikoptervlucht.

Ibercopter biedt vijf verschillende routes aan, van een tien minuten durende vlucht (negentig euro per persoon) boven de stad tot een zeventig minuten durende tocht langs allerlei kastelen (325 euro per persoon) of een vlucht naar de stad El Escorial en de Vallei der Gevallenen, waar dictator Franco ligt begraven. Er wordt zowel in de winter als in de zomer gevlogen. Reserveren via www.ibercopter.com

7. Zeep
Uitgestald op houten tafels en op zilveren schalen lijken de zepen van Los Jabones de Mi Mujer (de zeepjes van mijn vrouw) op zoete nagerechten en plakken cake. Uit het zicht, in dezelfde ruimte waar workshops worden gegeven, werkt een alchemist aan nieuwe producten. Er wordt enkel gewerkt met natuurlijke ingrediënten uit de omgeving, zoals bijenwas, olijven en lavendel. Los Jabones de Mi Mujer, gelegen in Santiuste de Pedraza op dertig kilometer van Segovia, is in het weekeinde geopend, en doordeweeks alleen op afspraak.

8. Camino de Santiago
Segovia maakt deel uit van de pelmgrimsroute Camino de Santiago, die naar Santiago de Compostela leidt. Wie wil kan een deel van de route afleggen en slapen in een van de speciale herbergen. een andere mogelijkheid is een tocht te paard. Start in Valsaín, waar het zestiende eeuwse paleis van Filip de Tweede staat, en loop via Segovia naar het oude dorp Zamarramala en eindig in Valseca, waar de beste kikkererwten uit Spanje vandaan komen. Valseca is de geboorteplaats van Pedro Gonzáles Velasco (1815-1882), een beroemde Spaanse medicus en antropoloog die in 1875 het Nationaal Antropologisch Museum in Madrid oprichtte.

9. Alcázar de Segovia
Aan de rand van de oude binnenstad ligt de Alcázar, het kasteel met de vele spitse torens, dat sinds de middeleeuwen een favoriete bestemming was van de vorsten van het koninkrijk Castilië. Binnen hangen dertiende eeuwse schilderijen, de beelden van alle heersers van Asturië en Castilië en Leon en zestiende eeuwse Vlaamse wandkleden.

Isabelle de Katholieke werd hier in de vijftiende eeuw gekroond. Ook diende het gebouw meer dan twee eeuwen als een gevangenis. Niet officieel bevestigd is dat het kasteel van Walt Disney's Assepoester gebaseerd zou zijn op de Alcázar de Segovia. Stijle trappen in een toren leiden naar een plateau dat een overweldigend uitzicht biedt over de stad en de omgeving.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden