Ségolène Royal kan ijskast verlaten dankzij kredietcrisis

Ségolÿne Royal nadat zij haar stem heeft uitgebracht. (Trouw) Beeld
Ségolÿne Royal nadat zij haar stem heeft uitgebracht. (Trouw)

Ségolène Royal is terug. Tegen alle verwachtingen in gaat zij nu aan kop in de strijd om het leiderschap bij de Franse socialisten.

Paul-Kleis Jager

Zij had het moeilijk, na haar nederlaag 18 maanden geleden bij de presidentsverkiezingen. Ségolène Royal stortte zich in de strijd om de leiding, maar zij zette haar kandidatuur naar eigen zeggen ’in de ijskast’ na negatieve peilingen en kritiek van partijprominenten.

Haar concurrenten maakten zich onlangs nog vrolijk over een bijeenkomst waarbij Royal, gehuld in een lichtblauwe ’goeroetuniek’ haar aanhang toesprak.

Duidelijke favoriet voor de ingewikkelde race om het leiderschap was tot gisternacht de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë. Maar bij een ledenstemming over de vraag wie de beste motie of toekomstschets heeft geschreven legde hij het met 25 procent af tegen Royal, die 29 procent scoorde. Oud-minister Martine Aubry kreeg ook 25 procent.

Het verschil tussen de moties van Royal, Delanoë en Aubry is moeilijk te ontcijferen voor niet-ingewijden. De stemming is vooral een wedstrijd tussen personen die de partij iets meer of iets minder naar links willen laten overhellen.

Royal kon haar ijskast vooral dankzij de kredietcrisis verlaten, denken velen. Want terwijl Royal de laatste tijd een stuk naar links opschoof, kreeg Delanoë – die zich had geprofileerd als een ’liberale socialist’ – zijn boodschap als een boemerang terug. Liberaal was al een scheldwoord in Frankrijk en is onder de huidige economische omstandigheden helemaal taboe.

De gevolgen van de crisis zijn ook zichtbaar in het onverwachte succes van de leider van de meest linkse vleugel in de Parti Socialiste, Benoît Hamon. Hamon kreeg 19 procent van de stemmen.

Op 16 en 17 november wacht de volgende ronde van deze guerre des chefs. Dan moeten de leden op een congres in Reims een nieuwe secretaris-generaal aanwijzen die een eind moet maken aan de verdeeldheid. Op 20 november wordt deze functionaris, die ook de waarschijnlijke presidentskandidaat voor 2012 is, formeel gekozen.

Royal opereert behoedzaam. „Deze uitslag geeft mij de legitimiteit om aan het roer te staan”, zo zei ze, maar niemand is uitgeschakeld. Zij heeft zich nog niet officieel gemeld om de post over te nemen die nu nog van haar ex, François Hollande, is. Royal positioneert zich als een bruggenbouwer die afstand neemt van het partijapparaat en dicht bij gewone mensen staat.

De komende dagen zal zij met ’Bertrand, Martine en Benoît’ onderhandelen over een gemeenschappelijk programma. In Reims zal zij dit trio dan achter zich moeten laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden