Review

'See me, feel me' mis je niet in Nederlandse Tommy

Di-rect doet Tommy – oorspronkelijke teksten: Pete Townshend, producenten: Jacques Senf & Matthijs Bongertman. Tournee t/m 10 april 2009. www.di-rect-tommy.nl

Nog voor de laatste noten uitgegalmd waren, stond het volledige premièrepubliek zondag juichend en klappend op van de stoelen. Waarschijnlijk hadden veel toeschouwers dat al eerder willen doen, want de aanstekelijke voorstelling waarin de jongensband Di-rect het ruige rockrepertoire van The Who speelt, leent zich zeer voor meedansen en -bewegen. Di-rect, bestaande uit Tim Akkerman (zang), Spike van Zoest (gitaar en zang), Jamie Westland (drums) en Bas van Wageningen (basgitaar) speelt Tommy, een album en concert waar The Who vanaf 1969 lang succesvol mee rondtoerde. Er volgde een gelijknamige film en in 1993 een musical.

Nederlandse Who-fans van het eerste uur Jan Rot en Jos Thie vonden dat maar niets en besloten Tommy in zijn oorspronkelijke vorm van rockopera uit te brengen. In het Nederlands. De spelers moesten geen losse muzikanten zijn, maar een bestaande band. De keus viel op Di-rect, omdat deze jongens, volgens Rot (vertaling) en Thie (regie), een vergelijkbare chemie op het toneel brengen.

Onder de Nederlandse Who-fans klinkt veel commentaar op de keuze voor het jonge bandje Di-rect. Maar grote kans dat veel fans ’om’ gaan zodra ze geweest zijn, want Di-rect imiteert de band niet letterlijk. Met vier gastmuzikanten/-zangers spelen ze met veel power en aanstekelijk enthousiasme de opzwepende klanken van heftige hits als ’Pinball Wizard’ (Flipperkoning) en ’I’m Free’ (Wees vrij). Stevig jakkerende gitaren, doordenderende basdrumritmes op hoog tempo en krachtige zang van Akkerman – die soms wel iets te scherp klinkt.

Voor het verhaal hoef je niet te komen. De nummers van Tommy vertellen samen een nogal vaag verhaal over een jongetje dat doof, stom en blind is en toch flipperkampioen wordt. Na het breken van een spiegel kan Tommy weer alles waarnemen en daarna wordt hij een goeroe. Volgens Jan Rot mag je er je eigen verhaal in zoeken. Rot vertaalde grotendeels fraai. Zijn Nederlands misstaat niet in het rockidioom.

’See me, feel me, touch me, heal me!’ wordt ’ Kijk mij, grijp mij, kus mij, leid mij’, met telkens ij-klanken in plaats van de herhaalde ie-klanken. Maar soms kiest Rot wat kinderlijke woorden zoals ’Pillemien’ voor ’Acid Queen’.

’Di-rect doet Tommy’ is geen musical, maar veeleer een concert met een fragmentarisch verteld verhaal, waarbij de emoties soms razendsnel en onbegrijpelijk voorbij vliegen en soms juist heel lang hetzelfde blijven.

Het is een concert met lekkere stevige muziek en daarbij een fascinerende vormgeving met associatieve projecties, uiteenlopend van muterende abstracte gekleurde vormen tot rauwe live videoshots.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden