Secuur afen tegenspel loont

De voorronde van de MK viertallen zit er op. De halve finales De Lombard (Rotterdam) tegen Star (Utrecht) en Modalfa (Amsterdam) -Viva (Den Haag) worden gespeeld op 15 en 16 januari 2005 in het NDC Den Hommel. Twee weken later is de finale.

De Lombard is de favoriet in de ene halve finale. Met DrijverSchollaardt (zilver op de Olympiade), Muller-De Wijs en RamondtWestra hebben ze een uitgebalanceerd team. Door hun positieve carry-over beginnen ze met een 26-0 voorsprong.

In de andere halve finale wordt Modalfa geacht de finale te halen, al kon die wel eens een stuk spannender zijn. Nab-Paulissen hebben het goed gedaan, maar BakkerenBertens draaien een stuk minder dan vorig seizoen. Het derde Modalfa-paar, Brink-Van Prooijen (ook zij maakten onderdeel uit van het Olympiade team) is evenmin erg op dreef, misschien door de naweeën van de Olympiade. De carry-over is hier een stuk kleiner, Modalfa begint met een 7-0 voorsprong.

Alleen het derde paar van het zilveren Olympiade team, komt niet meer terug in de MK. JansmaVerhees speelden voor 't Onstein en haalden de halve finale niet.

Dat secuur af-en tegenspel loont bleek wel in het laatste MKweekend van twee weken geleden. Vooral op 'kleine' spelletjes wil de concentratie wel eens wegzakken. Neem nu dit spelletje eens (Zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid pas 1SA dbl 1) pas 2I 2) pas 2J 3) pas 2K pas pas pas 1) Schoppen en een tweede kleur 2) Om te spelen 3) Tweede kleur is harten, meestal 5-5 Via een veelzeggend biedverloop is west leider geworden in 2K. Noord vindt hiertegen de start van KH! Van heer-boer ziet dat er vreemd uit, maar het is de enige kans om het de leider moeilijk te maken. Hoe zou u het afspel aanpakken?

Het volgende plan leek de leider wel wat. Hij nam met KA en speelde ruiten van tafel. Zuid dook uitstekend en noord nam de vrouw van west met IH en speelde KB na voor de vrouw van de leider. Hierna speelde hij IB voor met het idee IA eruit te troeven bij de 1SA-openaar. Zit het zo, dan worden er zeker acht of negen slagen gemaakt. Volgens plan gooide de leider op IB een harten weg toen bij noord een kleine ruiten gelegd werd, maar zuid nam met IA, trok met K10 de laatste troef bij de leider weg, waarna de verdediging nog drie harten slagen maakte en HA, twee down. Al lijkt de kans op IAH bij de 1SA-openaar behoorlijk groot, toch kan de leider beter een ander plan volgen. Neem KH met de aas, speel JA, harten getroefd, KV en klaveren naar de tafel. De leider heeft nu net het tempo om de vijfde harten hoog te spelen en ervan te genieten. Zo gaan er niet meer dan een troefslag, twee hartenslagen, een ruitenslag en HA verloren, voor precies contract. Aan de andere tafel werd 2K gemaakt, dus de kosten waren -310 (7 imp's), anders had het spel uitgeslagen. Ook de volgende 3SA is lastig, vanwege de vele kansen

(Zie diagram 2). Zuid werd leider in 3SA, na een 1K-opening van noord. West kwam uit met I10 voor boer en heer. Hoe zou u het aangepakt hebben - schoppen, klaveren of harten ontwikkelen?

De leider deed het goed. Hij dook IH! en keek zorgvuldig naar de kaart die oost terugspeelde, I4. Dat wees erop dat de ruiten bij OW 4-4 verdeeld zaten. In dat geval heb je de snit op KV niet nodig! Hij nam de teruggespeeld I4 met de aas en speelde een kleine harten naar de heer voor oost die weer ruiten speelde voor de vrouw van de leider. Nu HA eruit werken en west mag nog een ruitenslag hebben, maar daarna heeft de leider negen slagen (drie klaverenslagen en twee in alle andere kleuren). In de MK gingen twee leiders down.

Dan nog een aardig staaltje tegenspel (Zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

-pas pas 1H 1) pas 1SA 2) pas 2H 3) pas 2I 4) pas 3SA pas pas pas 1) Precisie (17+) 2) 5+ klaveren, manche-forcing 3) Vraagt 4) Minimum, geen 4krt J/K Oost kwam uit met een kleine schoppen, klein in dummy, tien bij west, genomen met de aas. De leider speelde nu klaveren naar de vrouw, door west gedoken! Dat ziet er wel heel raar uit, maar omdat west wist dat de leider 10vijfde moest hebben en nog maar één entree, kon hij duiken om te voorkomen dat de leider drie klaveren slagen ging maken in plaats van door te duiken twee. De leider speelde HA en toen oost een schoppen afgooide, zag hij dat er geen toekomst meer zat in de klaveren en schakelde daarom over naar de ruiten. Hij speelde ruiten naar de acht voor de boer van oost, die harten switchte voor de heer van west. Nu lijkt het alsof west rustig één klaverenslag kan meenemen, maar schijn bedriegt, want dan dreigt er een ingooi als de leider drie rondjes ruiten speelt! Daarom speelde west na JH direct JB na. Die moest de leider nemen (anders kan west twee klaverenslagen maken voor één down) en speelde drie rondjes ruiten. Wat moest west weggooien op de laatste ruiten?

Omdat west nog twee hoge klaverenhonneurs had, kon hij er één missen, niet die kleine harten! Die zorgt immers voor de communicatie naar zijn partner! De bonus kwam toen de leider in arren moede maar besloot om op KV te snijden, die was voor de vrouw van west. West incasseerde een klaveren, waarna oost de laatste twee hartenslagen maakte, twee down!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden