Seculiere partij wint verrassend in Marokko

(Novum/AP) - De centrumrechtse en seculiere Istiqlal-partij heeft verrassend de Marokkaanse parlementsverkiezingen van vrijdag gewonnen en 52 zetels in de wacht gesleept. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft dit maandag bekendgemaakt. De uitslag is geheel in strijd met de verwachtingen dat de islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) de grootste partij zou worden, maar de partij kwam niet verder dan 46 van de in totaal 325 zetels.

De kiezers lijken te hebben gekozen voor behoud van de bestaande verhoudingen, tegen het anticorruptiestreven en de anti-establishmentboodschap van de PJD, die overigens wel vier zetels winst boekte. De partij, die de verkiezingscampagne domineerde, had gehoopt op rond de tachtig zetels. PJD-leider Saad Eddine Othmani hoopte premier te worden.

De politieke aandacht gaat nu uit naar de benoeming van de premier door koning Mohamed VI, die met zijn politieke adviseurs een belangrijke vinger in de pap van de Marokkaanse politiek heeft. De benoeming dient grondwettelijk plaats te vinden voor 12 oktober. Mogelijke kandidaten zijn voormalig onderminister van binnenlandse zaken Fouad Ali el Himma, minister van verkeer Karim Ghellab en minister van huisvesting Taoufiq Hejira.

De andere verrassing van de verkiezingen was de nederlaag van de centrumlinkse Socialistische Unie van Volkskrachten (USFP), die de verkiezingen in 2002 won en samen met Istiqlal regeerde. De partij zakte met 38 zetels naar de vijfde plek. De centrumpartijen Volksbeweging en RNI bleven haar voor met respectievelijk 41 en 39 zetels. In het nieuwe parlement zullen 23 partijen vertegenwoordigd zijn. Ook vijf onafhankelijke kandidaten wonnen een zetel.

De opkomst was met 37 procent bijzonder laag. Dit wordt gezien als een nederlaag voor de afgetreden regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden