Seculiere moderne mensen hebben de kerk veel te bieden

Tomáš Halík: Geduld met God. Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven. Boekencentrum/Pelckmans. 192 blz. euro 19,50

*****

undefined

De auteur

Tomáš Halík is rooms-katholiek priester en hoogleraar filosofie aan de Karelsuniversiteit in Praag. Hij was jarenlang adviseur van wijlen president Václav Havel en is een bekend Tsjechisch intellectueel. Dit boek is speciaal voor een internationaal publiek geschreven als een eerste kennismaking met zijn (nauwelijks vertaalde) werk over geloof en zingeving.

undefined

Zijn thematiek

Aan de hand van het evangelieverhaal van Zacheüs, de tollenaar die Jezus vanuit een boom nieuwsgierig bespiedde, schetst Halík hoe seculiere moderne mensen de kerk veel te bieden hebben. Net als Zacheüs staan westerse onkerkelijken vaak aan de randen van de kerk: ze zijn niet vijandig of onverschillig tegenover het geloof, maar ze hebben hun eigen redenen om zich niet in de enthousiaste gelovige massa te storten. Vanwege scepsis, vanwege de weigering om voor een goedkope waarheid te zwichten of bijvoorbeeld vanwege de misstanden in de kerk.

De kerk hoopt soms dat zulke Zacheüssen zich zullen bekeren om brave kerkgangers te worden, maar met die gedachte missen ze, zegt Halík, een kans om juist van die mensen en hun unieke ideeën te leren. Vaak klampt de kerk zich te veel vast aan haar dogmatische zekerheden, en de openheid en ongebondenheid van ongelovige godzoekers kan dan een broodnodige correctie zijn.

Deze vraag naar de waarde van ongeloof vormt de rode draad van het boek. Maar tussendoor geeft Halík ook bespiegelingen over uiteenlopende thema's als het communisme, het opkomend nationalisme in Europa, de radicale islam, of de moderne media als nieuwe religie. Hiermee laat Halík zien hoe een open houding naar andersdenkenden niet alleen een nuttige oefening voor christenen is, maar hoe deze houding ook daadwerkelijk kan leiden tot een op tolerantie, wederzijds begrip en vrede gerichte politiek.

undefined

Interessante stelling

Jezus zei in de zaligsprekingen (in zijn bergrede in het Evangelie volgens Matteüs) 'zalig de armen', en de bevrijdingstheologen begrepen daaruit dat de kerk de armen nodig heeft. Alleen van de armen, zo zeiden ze, kunnen wij een 'geest van armoede' leren, die zo broodnodig is om het evangelie te begrijpen. Halík zegt, in het hoofdstuk met de titel 'Zalig zij die op afstand staan', dat we op eenzelfde wijze mensen nodig hebben die arm zijn in het 'antwoorden'. Alleen bij de twijfelaars en godzoekers kunnen wij leren om niet tevreden en opgesloten in ons eigen gelijk te blijven.

undefined

Mooiste zin

Over de vraag of Nietzsche niet net zo enthousiast als oprechte godzoeker in de hemel zou zijn binnengehaald, als de heilige Thérèse van Lisieux: "In het geval van Thérèse verzekert de kerk ons - door haar blijvende verering en de canonisatie - dat de weg van Thérèse werkelijk in Gods armen eindigde; over de andere kan de kerk ons niets vertellen. Maar ook God heeft zijn geliefden, wier namen hij zorgvuldig bewaart 'in pectore', in de intimiteit van zijn hart, en hij verraadt die zelfs niet aan de Vaticaanse congregatie voor heiligverklaringen."

undefined

Reden om dit boek niet te lezen

Halík houdt van een open gesprek. Dat hij daarmee geloofswaarheden principieel op losse schroeven zet, zal niet iedereen kunnen waarderen. Anderen zullen het wellicht jammer vinden dat Halík uiteindelijk een vrome katholiek blijft.

undefined

Reden om dit boek wel te lezen

In een tijd waarin er vanuit de kerk weinig geduld is met randkerkelijken (ze zijn niet betrokken genoeg) en we ondertussen overspoeld worden door allerhande missionaire initiatieven, biedt dit boek een verfrissend ander perspectief: misschien moet de kerk de betekenis van het evangelie niet uitventen naar de wereld, maar de betekenis van het evangelie ontdekken ín de wereld.

Deze auteur is door sommigen vergeleken met Thomas Merton of Henri Nouwen. Voordat die conclusie gerechtvaardigd is, moeten er misschien eerst nog wat meer werken van Halík vertaald worden - en het is te hopen dat dat ook gaat gebeuren. Maar dit is zeker een prachtig intellectueel en spiritueel boek, en een must read voor iedereen die nadenkt over de verhouding tussen de kerk en de seculiere cultuur.

Trouw tipt religie

1. Geduld met God Tomáš Halík

2. De lange zevende eeuw Wim Jurg

3. Eerste hulp bij kloosterbezoek Jan-Willem Wits

4. Yogi Power Tijn Touber

5. Flexibel geloven Manuela Kalsky en Frieda Pruim

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden