Seculiere inquisitie jaagt op Partij voor de Dieren

Mijn geloof staat los van de partij maar ondersteunt respect voor mens en dier.

Het is vreemd om door lijstduwers via de krant bevraagd te worden over privé-opvattingen. Temeer daar de Partij voor de Dieren is opgericht als partij die mensen met allerlei achtergronden verenigt om dieren rechten te geven.

Eerst past Maarten ’t Hart artikel 1 van de Grondwet aan: „Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan, behalve waar het zevendedagsadventisten betreft.” Vervolgens komt Mohammed Benzakour (Podium, zaterdag) met het verwijt dat er binnen mijn kerk een minderheid zou zijn die zeer strikt de Joodse spijswetten hanteert, inclusief rituele slacht. Hij baseert zich op één dominee in een kerk die wereldwijd 20 miljoen leden heeft.

Benzakour heeft niet goed opgelet. Het recente protest van de Partij voor de Dieren tegen onverdoofd ritueel slachten richtte zich niet alleen op de halal-slacht maar ook op het onverdoofd ritueel slachten door andere gelovigen. Rabbijn Lody van de Kamp beklaagde zich er nog over dat hij door de actie bij Albert Heijn geen kosjer vlees meer kon kopen.

Benzakour wil weten hoe ons protest te rijmen valt met een verklaring over de vrijheid van godsdienst die door heel veel kerken, waaronder die waarvan ik lid ben, werd ondertekend. Hij kan weten dat de Partij voor de Dieren onder mijn leiding campagne gevoerd heeft tegen de Europese grondwet. We zeiden toen dat de vrijheid tot het uitvoeren van bepaalde riten ophoudt waar mensen of dieren er leed door ondervinden. Het zou daarom goed zijn alle slachtmethoden te verbieden waarbij de dieren omwille van culturele of religieuze gewoonten niet verdoofd worden. Het is de hoogste tijd dat de religieuze uitzonderingspositie wordt beëindigd. Niet uit verzet tegen religieuze vrijheden, maar omdat naar de Europese normen en waarden niet alleen vrouwen, kinderen en vluchtelingen maar ook dieren moeten worden beschermd tegen ernstig en onnodig lijden.

Ik zal me dus altijd inzetten voor vrijheden als het homohuwelijk en tegen onverdoofd ritueel slachten. Vooral waar die laatste traditie geen enkele religieuze legitimatie kent, nu blijkt dat de mate van bloedverlies (een belangrijke reden voor onverdoofd slachten) volgens wetenschappelijk onderzoek gelijk is bij verdoofd en onverdoofd slachten.

Persoonlijk geloof ik in de God die zich in de Bijbel bekendmaakt als een god die mensen een vrije keuze biedt, gebaseerd op persoonlijke verantwoordelijkheid. Die van ons vraagt de aarde te beheren en te bewaren met respect voor alle levende wezens.

Dat deed ik al toen ik onkerkelijk was en de Partij voor de Dieren oprichtte. En ik ben blij dat ik een kerk gevonden heb met opvattingen die aansluiten bij het gevoel dat ik al had over de omgang met alle aardbewoners, mens en dier.

Een privé-opvatting, die los staat van de partij waarin ik geloof en waarbinnen ik met veel plezier samenwerk met mensen die anders over religie denken. Het partijbestuur bestaat voor 80 procent uit atheïsten. Nog nooit is er één onvertogen woord gevallen over ethische kwesties of existentiële vragen. Omdat we geloven in het overstijgend belang dat overal herkend wordt, maar in Nederland even ondersneeuwt in een oprisping van intolerantie en gebrek aan inlevingsvermogen van de seculiere inquisitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden