De Serie

‘Secret City’ is een soort ‘House of Cards’ met écht machtige vrouwen

Eugenia Yuan als Weng Meigui en Dan Wyllie als Mal Paxton, in Secret City.Beeld -

Met ‘Secret City’ heeft Australië een politieke thriller die bijzonder actueel is: het gaat over cyberspionage en veiligheid versus privacy.

De vergelijkingen tussen ‘Secret City’ en Netflix-hit ‘House of Cards’ liggen voor het oprapen. Inhoudelijk – beide zijn politieke dramaseries, thrillers eerder, waarin machtige figuren streven naar nog meer macht. En in beide verschijnt een journalist die met gevaar voor eigen leven vastberaden is die politici te ontmaskeren.

Esthetisch zijn er ook overeenkomsten. De beelden van een drukke politieke hoofdstad – in House of Cards is het Washington DC, in Secret City het Australische Canberra. De grijsblauwe gloed die over de wereld hangt als personages elkaar op afgelegen plekken ontmoeten om geheimen te bespreken.

Zes afleveringen van een uur

Maar verder is het goed de twee series vooral niet te veel te vergelijken. Want dan dreigt Secret City een beetje tegen te gaan vallen. De affaires, de machtsspelletjes, de internationale conflicten en verrassende wendingen zijn namelijk in zes afleveringen van een uur gepropt, waar House of Cards er rustig dertien uur per seizoen over doet.

De snelkookpan van Canberra zorgt er wel voor dat afhaken lastig is. Daarvoor is het te spannend. Blijkbaar doen de Australiërs dus toch wat goed.

Secret City is gebaseerd op de boeken ‘The Marmalade Files’ en ‘The Mandarin Cod’ van politiek journalisten Chris Uhlmann en Steve Lewis. Het begint bij een protest van een Australische student in China tegen de onderdrukking van Tibet. Dat resulteert in een conflict tussen de twee landen en tot een groot politiek schandaal. Journalist Harriet Dunkley (gespeeld door Anna Torv, ook bekend van Netflix’ ‘Mindhunter’) raakt er bovendien persoonlijk bij betrokken. Zoals journalisten in series wel vaker tegelijk rechercheur lijken te zijn.

Hacks en cyberspionage

Het conflict tussen China en Australië wordt op een moderne manier uitgevochten. Met hacks die het vliegverkeer platleggen, cyberspionage en versleutelde simkaarten vol staatsgeheimen. In het kabinet heerst intussen een tendens dat veiligheid het hoogste doel is, ook als daar de privacy van alle Australiërs voor moet sneuvelen. Kan het actueler? 

Wat dat betreft is Secret City misschien een modernere variant van House of Cards – sorry voor de vergelijking. En zonder Claire Underwood in die serie te kort te willen doen, in Secret City draait het echt om machtige vrouwen. 

Niet alleen Dunkley, ook haar ex-man, inmiddels getransformeerd tot de vrouw Kim Gordon (vertolkt door acteur Damon Herriman), speelt een belangrijke rol. Gaat het over haar transformatie tot vrouw? Af en toe. Zo vraagt Dunkley aan de man met wie haar ex een relatie had: “Dus je valt toch op vrouwen?” Waarop hij reageert dat Kim een vrouw is.

Transgender

Maar Gordon is toch vooral medewerker van de Australische geheime dienst in plaats van een transgender. Het doet je afvragen waarom we dat hier eigenlijk nog zo weinig zien, terwijl het in Australië – het land dat nog maar net het homohuwelijk kent – wel gebeurt. 

En dan te bedenken dat Secret City al in 2016 in Australië te zien was. De rest van de wereld was pas afgelopen zomer aan de beurt, toen Netflix de zes afleveringen online zette.

Meer afleveringen van De Serie vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden