Sebastiaan Content

Ik heb een droom

Sebastiaan Content: ‘Ons hele terras zat vol’

Sebastiaan ContentBeeld Jorgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Sebastiaan Content.

“Myrthe, met wie ik sinds een jaar getrouwd ben, en ik leerden elkaar kennen op de hotelschool. Toen we eenmaal een vaste baan hadden, zijn we daarnaast in 2014 vanuit huis een cateringbedrijf begonnen. Twee jaar later besloten we de gok te wagen en onze droom om een gezellig klein eethuis op te zetten te realiseren. Onze zaak is steeds beter gaan lopen, we hebben nu tachtig tot negentig procent vaste gasten, je kent ze op den duur bij naam. Vrijdag is de drukste dag, de nacht erna droom ik vaak dat ik door de drukte dingen niet voor elkaar krijg. Toch heb ik bij het wakker worden nooit gedacht: ik heb vandaag geen zin om te werken. Ik zou met niemand van baan willen ruilen, dit is wat wij willen.

We zaten in de auto toen we op de radio hoorden dat alles vanwege de coronacrisis moest sluiten. We zijn aan de kant gestopt omdat we bijna moesten janken. Die nacht deed ik geen oog dicht. In de stressdromen die volgden overheerste paniek: hoe moeten we dit overleven als het lang gaat duren? Als er niks binnenkomt val je snel om.

We zijn een kleine onderneming, de noodgift van 4000 euro van de overheid was voor ons heel belangrijk. Zelf bedachten we een actie met cadeaubonnen die onbeperkt geldig zijn en later bij ons uitgegeven kunnen worden, terwijl wij direct geld binnenkrijgen. Het was meteen een succes, er waren ook veel steunbetuigingen: jullie mogen hier echt niet weg! Daar word je wel een beetje emotioneel van.

‘We redden het net, maar ik slaap onrustig’

Een paar dagen waren we dicht, de vaste lasten gaan gewoon door maar we willen geen uitstel van betaling aanvragen. Gelukkig mogen we nu beperkt open: met een lange stamtafel die precies past tussen de bar en de muur hebben we het restaurant afgesloten, in de ruimte bij de voordeur kun je eten afhalen. In mijn droom laatst hadden de klanten niet langer willen wachten: toen we bij de zaak kwamen om alles voor te bereiden bleek het hele terras vol te zitten. Ik schrok: we hadden de stoelen toch weggezet en hoe kreeg ik de mensen van mijn terras?

Als ondernemer moet je veerkracht hebben: er is wel vaker tegenslag zoals een duur apparaat dat kapotgaat. Deze crisis is anders. Financieel redden we het net, maar ik slaap onrustig, word vroeg wakker en denk dan: gaat het wel goedkomen? In onze kleine zaak is het heel lastig om gasten op anderhalve meter afstand te laten zitten. We hebben flink geïnvesteerd toen we begonnen, het was erop of eronder, dat was spannend, maar we hadden niets te verliezen. Nu we ons eerste kind verwachten voelt het anders. Toch denk ik: mocht het helemaal fout lopen dan zijn we creatief genoeg om te bedenken hoe we verder gaan.”

Sebastiaan Content (30) en zijn vrouw Myrthe Vos-Content zijn eigenaar van eethuis Citroen & Peper in Amersfoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden