Sean Penn interviewde in diepste geheim drugsbaas El Chapo

El Chapo, links, Sean Penn en Kate del Castillo, die de ontmoeting regelde. Beeld EPA
El Chapo, links, Sean Penn en Kate del Castillo, die de ontmoeting regelde.Beeld EPA

"Ik ga vandaag naar die andere president van Mexico." De Amerikaanse acteur Sean Penn schrijft de woorden in het Amerikaanse blad Rolling Stone zonder ironie. Het was namelijk ook niet zomaar iemand die Penn die dag in september zou ontmoeten: Joaquin 'El Chapo' Guzman Loera, de meest gezochte drugscrimineel ter wereld.

Kick Hommes

Het is zonder twijfel een van de meest opmerkelijke interviews van de laatste jaren. Diep in de jungle van Mexico bracht Amerikaan ('gringo') Penn zeven uur door met de man die met drugssmokkel zoveel dollars verdiende, dat hij op de miljardairslijst van Forbes belandde. Een man ook naar wie de Mexicaanse autoriteiten op dat moment een ware klopjacht hielden, nadat hij twee maanden eerder via een lange tunnel uit een zwaar bewaakte Mexicaanse gevangenis was ontsnapt.

Die avond, eind september, kon er nog geen 'officieel interview' worden gehouden, schrijft Penn in het Amerikaanse Rolling Stone. "Ik voelde me gedwongen vragen te stellen waarvan ik de antwoorden sowieso zou onthouden." Wel wordt een vervolgafspraak gemaakt, maar die gaat niet door omdat de drugsbaas door de autoriteiten in het nauw wordt gedreven. El Chapo beloofde wel vragen te beantwoorden die hem per videotape waren gesteld. Het artikel in Rolling Stone draait voornamelijk om die antwoorden.

Vloot aan onderzeeërs
In het interview vertelt El Chapo dat hij op vroege leeftijd al begon met de verkoop van marihuana. "Het moest wel, het was de enige manier om mijn familie in leven te houden." Nu, zo zegt hij, heeft hij een hele armada aan voertuigen om drugs te smokkelen. "Ik bied meer heroïne, cocaïne en marihuana aan dan iemand anders ter wereld. Ik heb een vloot aan onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens en boten."

"Of ik gewelddadig ben? Helemaal niet", zegt de drugsbaas, die zich volgens Penn opstelt als een innemende man die al twintig jaar zelf geen drugs meer heeft gedaan. "Alles wat ik doe is om mezelf te verdedigen, niets meer. Ben ik ooit zelf gaan vechten? Nooit."

El Chapo, die op dat moment niet kon bevroeden dat hij drie maanden later zou worden opgepakt, zegt verder dat ook als hij wordt gepakt, de drugshandel blijft floreren. "Dit zal nooit ophouden. De drugshandel is niet afhankelijk van slechts één persoon, maar van een heleboel mensen."

Kate del Castillo
Aan de ontmoeting ging een maandenlange voorbereiding vooraf. Via gecodeerde mails, versluierde sms-berichten op telefoons die maar één keer mochten worden gebruikt, werd het contact uiteindelijk gelegd via de Mexicaanse actrice Kate del Castillo "Zou je niet liefde willen verhandelen? Voedsel voor daklozen, of medicijnen voor ziekten?"

El Chapo was gevleid. Hij zoekt contact met 'Kate' en belooft haar een bos bloemen te sturen. Omdat de actrice veel afspraken had, kwamen de bloemen nooit goed terecht. Contact wordt echter wel gelegd.

Dan belandt El Chapo in de gevangenis. Zijn kompanen worden door producenten uit Hollywood benaderd voor een film over de drugsbaron. In het hoofd van Guzman vormt zich hetzelfde idee. Kort nadat hij op miraculeuze wijze ontsnapt uit de gevangenis, stuurt hij een contactpersoon naar Kate. Hij wil een film maken, en zij moet hem helpen. Als Penn uiteindelijk met Kate in contact komt, heeft hij aan haar een goed contact. Een afspraak voor een gesprek wordt gemaakt.

In Rolling Stone verhaalt Penn precies wat zich die dag afspeelde. Hij werd eerst naar een hotel geleid, waar een escorte van terreinwagens op hen wachtte. "Toen ik instapte, verdween het verkeer voor mijn ogen. Het bleek dat iemand de weg had geblokkeerd, zodat wij hard konden doorrijden."

Na een vlucht en weer een lange autorit, waarbij diverse militaire wachtposten zonder problemen worden gepasseerd, komt Penn uiteindelijk bij een paar bungalows, waar El Chapo hem opwacht. "Hij omhelsde mij en sprak een lange Spaanse groet die ik niet verstond. Hij lachte daarom met zijn maten."

'Acteurs leidden naar El Chapo'
Het avontuur van Penn leidde ertoe dat El Chapo uiteindelijk vrijdag werd opgepakt. Bronnen binnen de Mexicaanse opsporingsdiensten hebben de persbureaus AP en Reuters verteld dat El Chapo kon worden gelokaliseerd aan de hand van 'acteurs die een film over zijn leven wilden maken'. Dat was Penn, aldus de anonieme bronnen.

El Chapo wordt mogelijk binnenkort uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Mexico staat daarvoor open, meldden diverse persbureaus zaterdag.

Joaquin 'El Chapo' Guzman, na zijn arrestatie vrijdag. Hij probeerde nog te ontsnappen via een riool, maar hij werd toch gesnapt. Beeld afp
Joaquin 'El Chapo' Guzman, na zijn arrestatie vrijdag. Hij probeerde nog te ontsnappen via een riool, maar hij werd toch gesnapt.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden