Review

Seakle Greijdanus weggehaald uit de schaduw van K. Schilder

De vaderlandse kerkgeschiedenis kende in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog intern een droeve episode van een conflict dat leidde tot de breuk in de Gereformeerde kerken, de zogeheten Vrijmaking. Meestal gaat alle aandacht naar de geestelijke vader van de 'vrijgemaakten', prof. Klaas Schilder te Kampen. De ene collega die hem trouw bleef wordt doorgaans hooguit terloops genoemd: prof. Seakle Greijdanus (1871-1948).

Bij gelegenheid van Greijdanus' vijftigste sterfdag is dat geheel omgekeerd in 'Leven en werk van prof. dr. Seakle Greijdanus', een bundel artikelen van diverse auteurs met de lange lijst publicaties van deze nieuwtestamenticus, dogmaticus, kerkrechtgeleerde en-wat-al-niet Greijdanus: die theologen van vroeger wisten nog wat. Bijdragen van de historicus George Harinck, de ethicus J. Douma, G. Puchinger en anderen. Opstellen over Greijdanus en het subjectivisme, de kentheologie, zijn boekenkast en het Kamper gymnasium zijn er vooral voor de toegewijde liefhebber.

Het aardigste opstel is wellicht dat van de oude prof. Herman Ridderbos, inmiddels bijna 90 jaar. Hij kende de in zijn ogen deftige, wat stijf-gereformeerde heer en collega/ huisvriend van zijn vader al als jongen - later werd hij zijn leerling en zijn opvolger in Kampen. Bij de vrijmaking wilde en kon Ridderbos Greijdanus niet volgen - jaren van zonsverduistering en opgezegd vertrouwen, schrijft Ridderbos sober, na goede jaren van harmonie en vertrouwen. Deze laatste boden hem genoeg herinnering om “in diepe zin nooit geheel van mijn leermeester te vervreemden”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden