Sea Shepherd jaagt opnieuw op Japans schip

De Japanse walvisvaarder Shonan Maru ramde woensdag het actieschip Ady Gil van de milieuorganisatie Sea Shephard. (FOTO REUTERS)Beeld REUTERS

Australië en Nieuw-Zeeland stellen een onderzoek in naar de botsing tussen activisten en Japanse walvisvaarders. De actiegroep zet de jacht voort.

Met een helikopter zochten de actievoerders van de groep Sea Shepherd gisteren de Australische wateren bij Antarctica af, op zoek naar de Japanse walvisvaarder die een van hun boten dinsdag heeft aangevaren.

Australië en Nieuw-Zeeland kondigden aan een onderzoek in te stellen naar deze confrontatie. Daarbij werd een zwarte, futuristische boot van koolstofvezel van Sea Shepherd door een Japanse walvisvaarder geramd. De Australische vice-premier Julia Gillard (Labor) noemde het een wonder dat er geen doden waren gevallen. „Ik heb de beelden gezien en ik ben erg bezorgd”, zei Gillard.

Een gat van 2,5 meter in een geramd actieschip, veel gescheld over en weer („Piraterij! Terreur!”) en dreigende oorlogstaal; de aanvaring is inmiddels uitgegroeid tot een daverende rel. Dat is zeker niet voor het eerst. Twee jaar geleden namen Japanners twee actievoerders gevangen, nadat ze aan boord van een Japans schip waren geklommen. Pas na dagenlang onderhandelen, keerden de actievoerders terug op hun schip Steve Irwin, dat onder Nederlandse vlag voer. De spanningen liepen destijds zo hoog op, dat in de Australische media werd gewaarschuwd voor een gewapend conflict tussen Australië en Japan.

De Australische regering probeert intussen de verhitte gemoederen te sussen. Milieuminister Peter Garrett roept beide partijen op hun kalmte te bewaren. Maar heel geloofwaardig is de ex-zanger van de rockband Midnight Oil niet. Hij was het immers die ruim twee jaar geleden bij het begin van zijn ministerschap de Japanse walvisvaart ’wreed en barbaars’ noemde. Volgens hem was het voorbij met de omfloerste politiek van de vorige conservatieve regering Howard. Australië zou de Japanners de duimschroeven gaan aanzetten.

In eerste instantie leek Australië werk te gaan maken van de scherpere koers. De regering zette verkenningsvliegtuigen en het (bewapende) douaneschip Oceanic Viking in om de Japanse walvisvaarders in 2008 in de gaten te houden. Het doel was om zoveel mogelijk foto’s en informatie te verzamelen over de Japanse walvisvaart.

Met dat materiaal zou Australië Japan voor het Internationaal Hooggerechtshof kunnen slepen. Australië wilde aantonen dat de walvisvangst helemaal niet was bestemd voor ’wetenschappelijke doeleinden’, zoals Japan stug volhield en nog steeds volhoudt.

Maar sindsdien is de ramkoers een beetje verlaten. Minister-president Kevin Rudd roept in interviews dat een internationaal proces tegen Japan nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Maar Australië wil Japan – als belangrijkste handelspartner – niet te veel in de gordijnen jagen.

Sussen, pappen en nathouden, dat is de politiek van Rudd, die daarmee verdacht veel lijkt op zijn voorganger Howard. Opvallend genoeg is het nu de liberale oppositie die de Australische regering verwijt te passief te zijn. De liberalen wijzen erop dat vanaf binnenlandse vliegvelden Australische vliegtuigen vertrekken, die de Japanse walvisvaarders helpen met hun jacht.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Sydney wijst de harde lijn van Sea Shepherd af. „Wij steunen geen enkele agressieve actie tegen wie dan ook”, zegt Rob Nicoll van de WNF. Hij geeft vooralsnog de Australische regering het voordeel van de twijfel. Nicoll: „Australië doet in de internationale walvisvaartcommissie zijn uiterste best. De regering is in die commissie veel beter en constructiever dan de vorige regering. Maar ik zou het toejuichen als de regering legale actie onderneemt tegen Japan. Hoe sneller, hoe beter. Er zijn genoeg bewijzen dat de zogenoemde wetenschappelijke vangst van de Japanners alleen bedoeld is voor de commerciële handel.”

(Trouw)Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden