SDVB ligt op schema vorig seizoen

VEENENDAAL - SDVB zint minstens op een herhaling van de prestatie van vorig seizoen: een periodetitel en een plaatsje bij de top vier. Punt een van het verlanglijstje ligt na het 3-2 verlies tegen GVVV nog achter de horizon, maar de gewenste klassering is reeds een feit.

AAD VAN DER GRAAF

Gewaagde standpunten neemt voetballend Barneveld voorlopig niet in. Het duel in Veenendaal gaf daar ook geen aanleiding toe. SDVB liet op cruciale momenten GVVV aan het woord waarna de ploeg met stomheid geslagen verder moest. De 0-1 voorsprong veranderde nog voor rust in een 2-1 achterstand en de 2-2 kende een levensduur van maar vier minuten. Een kwartier voor tijd naaide SDVB zichzelf nog een ander oor aan. Ton Wildenbeest en Jonkie Paays sloegen bij een vrije schop voor SDVB aan het bakkeleien toen Wildenbeest de bal treiterend lang vasthield. Paays dreigde met slaan waarna Jan Dirk Huibers er echt op los timmerde. Beide ruziezoekers kregen van scheidsrechter Kohler een gele kaart. De klappengever kon meteen gaan afkoelen.

Met tien man haalde SDVB nog bijna de puntendeling waar de ploeg, gezien het veldspel, aanspraak op kon maken. In de chaotische slotfase kreeg GVVV weliswaar ruim uitzicht op de bevrijdende vierde treffer, maar de thuisclub mocht niet mopperen bij de kopbal van Sjaak Aipassa op de onderkant van de lat. GVVV-trainer Frans Koenen sprak later van een waardevolle zege, omdat hij SDVB als niet zo maar een elftal beschouwt. “Alleen met het op een lijn verdedigen werden we wel in de kaart gespeeld”, gniffelde de winnaar.

Sloddervossen

De defensie van SDVB herbergt de sloddervossen van het team. Bryan Beeking (22) en Erik van Veldhuizen (21) speelden op de flanken verre van foutloos. Ook de wisselwerking tussen libero Gustav Loupatty (30) en voorstopper Sjaak Aipassa (27) kon beter. Loupatty, ooit nog contractspeler bij FC Wageningen, veroorloofde zich geregeld niet afgedekte uitstapjes.

De middenlinie en voorhoede werkten preciezer. Geo de Leeuw, met 36 jaar de nestor van de ploeg, vertoont nog steeds alle eigenschappen uit zijn glorietijd bij GVVV. Hij strooide met bruikbare passes, maar klierde ook vol overgave tegen de arbiter over in zijn ogen foute waarnemingen. Kohler spaarde uiteindelijk de routinier. Bij zijn protest tegen de strafschop, die 3-2 zou opleveren, kreeg De Leeuw een gele kaart voorgehouden. Het wedstrijdformulier maakte slechts melding van verbaal geweld na het laatste fluitsignaal. Kohler was ongetwijfeld door de bomen het bos kwijt geraakt. Met zes gele prenten (gelijk verdeeld) en een rode kleurde hij het 'sfeertje' van de wedstrijd.

Behalve De Leeuw is ook de 22jarige Arco Jochemsen van het winnerstype, dat wil zeggen agressief en bikkelhard. Voorin zal SDVB de komende weken moeten schipperen. Zonder de geschorste Huibers zal het maken van doelpunten aanzienlijk moeilijker vallen. Grote kans trouwens dat de vervanger van Huibers van origine lid is van SDVB. Het overgrote deel van de selectie, trainer Joop Kols incluis, woont ook in Barneveld. Reiskostenvergoeding betaalt Sterk Door Vriendschap Barneveld dus niet.

“Twee paar voetbalschoenen en een weekeindje uit per seizoen, daar moeten de spelers het mee doen”, meldt voorzitter Jaap van de Kolk. “En om de continuiteit te waarborgen hebben we Kols voor nog twee jaar vastgelegd.”

Kort dan wel lang lopend, de waarde van een contract wordt bepaald door prestaties. Kols en Koenen hebben wat dat betreft op dit moment weinig te vrezen. Piet Hamberg (IJsselmeervogels) en Piet van den Ham, sinds vorige week trainer af bij staartclub Bennekom, hebben andere ervaringen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden