Screening 1800 patiënten Maasstad

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam roept 1804 patiënten op voor een onderzoek. Mogelijk zijn zij besmet met de Klebsiella-bacterie. Het ziekenhuis meldde gisteren dat nog eens 16 patiënten de bacterie hebben, die zo resistent is dat die moeilijk te bestrijden is. Eerder was de boosdoener al bij 47 mensen aangetroffen. Meestal zijn de dragers volgens het ziekenhuis niet ziek, maar 'alleen drager.'

Het ziekenhuis kampt al sinds vorig jaar oktober met een epidemie van het micro-organisme. Er overleden 21 patiënten die besmet waren met de multi-resistente bacterie. Het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu onderzoekt de sterfgevallen. Eerder noemde de ziekenhuisdirectie een verband tussen de bacterie en het overlijden 'niet aannemelijk'.

Het ziekenhuis laat weten dat patiënten die drager zijn, of van wie dat wordt vermoed, apart worden verpleegd, 'conform de landelijke richtlijnen'. Dat was eerder niet het geval. Het ziekenhuis meldt namelijk dat ze nu weet wie de drager is, en met wie die patiënt op één kamer heeft gelegen. Isoleren van zulke mensen is de medische norm. Ook de inspectie doet onderzoek naar de epidemie en de reactie daarop van de verantwoordelijken in het ziekenhuis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden