Screenen huurder neemt toe

Veel gemeenten verbieden mensen met een strafblad om in bepaalde wijken te wonen. Mag dat wel? Het ministerie van Vrom zou het bestuderen, maar heeft dat bij nader inzien toch niet gedaan.

Hoe vaak het gebeurt, is bij niemand bekend. Maar meer gemeenten en woningcorporaties zijn de afgelopen jaren begonnen met een selectief toelatingsbeleid voor huurwoningen in bepaalde probleemwijken. Mensen met een strafblad worden in sommige wijken niet meer toegelaten.

Dit beleid is niet helemaal nieuw. Het klassieke voorbeeld is dat van de veroordeelde pedofiel, die bij veel corporaties niet zomaar een woning naast een school mag betrekken. Soms moeten huurders een ’verklaring omtrent gedrag’ kunnen overleggen, voordat ze een huis kunnen betrekken. Wat er wel nieuw aan is, is dat hele wijken tegenwoordig verboden terrein zijn voor mensen met een strafblad, of een verleden met alcohol of drugs.

Trouw schonk vorig jaar aandacht aan enkele experimenten. In de Rotterdamse probleemwijk Spangen had men bijvoorbeeld goede ervaringen met het weren van potentieel problematische huurders. Maar ook een dorpje als Nieuw-Buinen in Drenthe heeft een paar straten tot ’probleemwijk’ verklaard, waar alleen nog maar nieuwe huurders met een schoon verleden worden toegelaten.

Maar er kleven ook nadelen aan het screenen van huurders. De problemen verdwijnen niet, ze verplaatsen zich alleen maar. Terwijl de overlast in Spangen daalde, steeg die in de naburige wijken. Verder is het de vraag of woningcorporaties zomaar van de politie privacygevoelige informatie, namelijk iemands strafblad, mogen krijgen. En ten slotte dient de vraag zich aan of mensen, als ze hun straf hebben uitgezeten, nog verder mogen worden gestraft doordat ze zich niet in bepaalde gebieden mogen vestigen.

Het ministerie van Vrom erkende vorig jaar deze problemen, en zei bezig te zijn met een evaluatie van het fenomeen, zodat de minister er een standpunt over in zou kunnen nemen. Acht maanden later blijkt dat die evaluatie nooit is uitgevoerd. Er wordt wel eens onderling over gepraat door ambtenaren, zegt de woordvoerder. Maar een duidelijk beeld van welke verschillende projecten er lopen, en hoeveel het er zijn, dat is er niet.

Soms blijkt dat de projecten niet altijd door de beugel van de wet kunnen. Het College bescherming persoonsgegevens floot in 2007 de gemeente Den Bosch terug, die – samen met woningcorporaties en politie – met een experiment begonnen was om in de Graafsewijk huurders te screenen. Dat experiment bleek niet in overeenstemming met de wet bescherming persoonsgegevens.

Den Bosch had de zaak zelf aan het college voorgelegd, om dat te testen. Maar sinds 2007 zijn er geen nieuwe experimenten meer aan het college voorgelegd, vertelt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden