SCP: In Nederland geboren moslim gaat vaker naar de moskee

Gebed in de Turkse Mevlana-moskee in Rotterdam, voor het begin van de ramadan. Beeld ANP
Gebed in de Turkse Mevlana-moskee in Rotterdam, voor het begin van de ramadan.Beeld ANP

Nederlandse moslims van de tweede generatie gaan gemiddeld vaker naar de moskee dan een aantal jaren geleden. De verschillen in geloofsbeleving tussen Turkse en Marokkaanse moslims zijn groot, maar in beide groepen geldt dat hoger opgeleiden minder bezig zijn met geloof.

Dat constateert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in zijn dinsdag gepubliceerde rapport Moslim in Nederland 2012. Volgens het SCP telt ons land momenteel 825 duizend moslims.

Van de grootste etnische groepen is ongeveer een derde trouwe moskeebezoeker. In 1998 ging Marokkanen één op tien Marokkanen eens per week naar de moskee, in 2011 was dat één op drie. Van de Turkse moslims ging in 1998 bijna een kwart wekelijks naar de moskee. Vorig jaar was dat opgelopen tot 35 procent.

Bijna alle Marokkaanse moslims praktiseren
De groep die praktiseert is aanzienlijk groter. In Marokkaanse en Somalische kringen noemen bijna alle moslims zich praktiserend, in Turkse kringen is dat 80 procent. Ongeveer twintig procent beperkt zijn islamitische praktijk tot halal eten en deelnemen aan de ramadan.

In het naleven van de voedselvoorschriften verschilt de tweede generatie weinig van de eerste. Het percentage Marokkanen dat vijf keer per dag bidt, verschil licht: 63 procent (tweede generatie) tegenover 83 procent (eerste generatie).

Tweede generatie draagt minder vaak een hoofddoek
Opmerkelijker is het verschil in het dragen van een hoofddoek. Turkse en Marokkaanse moslima's van de eerste generatie dragen die relatief vaak (58 procent van de Turken en 79 procent van de Marokkanen), hun geloofsgenoten van de tweede generatie aanzienlijk minder (20 procent van de Turken en 38 procent van de Marokkanen).

Hoofddoekdraagsters ervaren niet meer discriminatie dan niet-draagsters. Wel vindt een ruime meerderheid dat Nederlanders 'veel te negatief' tegenover de islam staan.

Over het algemeen gelooft de tweede generatie iets minder strikt dan de eerste - al zijn de verschillen relatief gering. Wie meer belang hecht aan zijn gelooft, voelt zich over het algemeen sterker verbonden met zijn land van herkomst en minder met Nederland. Moslims uit die groep bewegen bovendien vaker binnen de eigen etnische kring.

Hoger opgeleid, minder bezig met geloof
Over het algemeen geldt dat hoe hoger een moslim is opgeleid, hoe minder sterk zijn geloofsbeleving is. Turkse moslims zijn daar volgens het SCP een illustratie van: Turken 'met een hogeronderwijsdiploma participeren duidelijk minder en gaan losser met de regels om dan de lager opgeleide herkomstgenoten'.

Een deel van de hoogopgeleide Marokkanen en Somaliërs vormt een uitzondering op de regel: zij zijn juist 'heel bewust bezig' met het geloof. Ze zoeken vaak op internet naar informatie over de islam en praten veel over hun geloof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden