SCP-directeur Kim Putters: Kijk om naar de kwetsbaren

Nederlander is nog wel gelukkig, maar de kwaliteit van leven is gedaaldBeeld ANP

Voor het eerst in dertig jaar is de leefsituatie van Nederlanders verslechterd, vooral die van kwetsbare groepen. Voor Kim Putters, de nieuwe directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, is het een lastige boodschap. Want het valt nog maar te bezien of de situatie beter wordt als gemeenten verantwoordelijk worden voor rijkstaken.

Dertig jaar lang ging het in Nederland alleen maar beter. Niet alleen het inkomen steeg, mensen gaven over de volle breedte het leven en de samenleving waarin ze verkeerden een steeds hoger cijfer.
Zeker, er waren altijd al groepen in de samenleving te onderscheiden, maar dat had weinig gevolgen voor hoe men tegen het leven aankeek.

Kentering in Nederland
In de gisteren gepresenteerde Sociale staat van Nederland concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat zich in dat gegeven de laatste twee jaar een belangrijke kentering voordoet. Voor het eerst in dertig jaar geven Nederlanders aan dat de kwaliteit van leven, die wordt bepaald door een combinatie van hoe men het welzijn en de economie ervaart, afneemt. Bij de meest kwetsbare groepen ging de leefsituatie het sterkst achteruit.

Kim Putters, die deze zomer Paul Schnabel opvolgde als directeur van het SCP, noemt dat de belangrijkste boodschap van het nieuwste overzicht van de sociale staat van Nederland. "Er zijn kwetsbare groepen in de samenleving, die door de stapeling van problemen in de verdrukking komen."

"Er gloort nu hier en daar voorzichtig enig herstel in de economie, maar het is de vraag of dat op kortere termijn ook voor deze groepen effect zal hebben", zegt Putters.

Niet pessimistisch, wel waarschuwing
"Begrijp me goed, we willen geen pessimistische boodschap afgeven, maar een waarschuwing laten horen. Er zijn groepen te onderscheiden, bevolkt door allochtonen, laag opgeleiden, één-oudergezinnen, mensen zonder werk of met een slechte gezondheid, die worden overheerst door een gevoel van onmacht. De effecten van het beleid van de overheid, alle bezuinigingen en het snijden in voorzieningen, zullen nog een tijd na-ijlen, ook als de economie gaat herstellen."

Dreigen specifieke groepen in de samenleving af te haken?

"Het is in ieder geval zorgelijk dat vaker in onderzoek wordt aangegeven dat men geen grip meer heeft op de eigen situatie. Niet alleen zorgelijk op het niveau van die mensen en groepen, maar voor de hele samenleving. Ik weet niet of er hier een nieuwe kloof ontstaat tussen, zeg maar, de meest kwetsbaren en anderen in de samenleving. Het SCP wil daar het komend jaar een verkenning naar doen. Wat zijn nu precies de scheidslijnen in de samenleving? Dat is een vraag die tegenwoordig een stuk minder gemakkelijk te beantwoorden is. Inkomen is bepaald niet de enige factor van belang. Er is zoveel wat daar op inwerkt. Doet men mee aan de toenemende digitalisering in de samenleving? Ook lagere inkomensgroepen zijn volop actief op internet. Het aantal bepalende factoren is groot en divers."

Lees het hele interview vandaag in Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden