SCP: Acceptatie homo niet minder

door Camiel Donicie

De acceptatie van homoseksualiteit is niet afgenomen, ondanks de toename van fysiek en verbaal geweld tegen homo’s op straat en scholen.

Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een gisteren gepresenteerd rapport.

Vrijwel de hele bevolking vindt dat homoseksuelen hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen. Ook de meeste allochtonen onderschrijven dat. Die tolerantie lijkt op gespannen voet te staan met berichten over homo’s die op straat worden belaagd door allochtone jongeren. Volgens het SCP oordelen allochtonen vaak negatiever over homoseksualiteit dan autochtonen, maar neemt de acceptatie in het algemeen niet af.

Aan de tolerantie voor homoseksuelen kleven voor veel Nederlanders wel voorwaarden. Zo is 22 procent van de bevolking tegen het homohuwelijk, onder Marokkanen 48 en Turken 55 procent. Adoptie door homoparen ligt nog gevoeliger: een op de drie Nederlanders wijst dit af. En bijna de helft vindt het aanstootgevend twee mannen te zien zoenen. Op het werk moeten homo’s zich ’zo gewoon mogelijk’ gedragen om respect af te dwingen bij hun hetero collega’s. Veel Nederlanders hebben moeite met het ’teveel aan aandacht’ voor homoseksualiteit en het gedrag van homoseksuelen tijdens evenementen als Gay Pride.

Nederland zit internationaal met enkele Scandinavische landen in de kopgroep als het gaat om tolerantie tegenover homoseksuelen. Volgens het SCP is de minder negatieve houding ten aanzien van homoseksualiteit te danken aan het hogere opleidingsniveau en de ontkerkelijking.

De bevolkingsaanwas onder minderheden kan volgens het SCP voor een tegenbeweging zorgen, omdat in die groepen vaker sprake is van afkeer tegen homo’s. Religieuze factoren en een lager opleidingsniveau liggen daar deels aan ten grondslag. Ook de jongere bevolkingsopbouw onder Turken en Marokkanen speelt mee; jonge mannen, die vaak nog met hun seksuele identiteit worstelen, zijn vaker homovijandig. Uit onderzoek naar sites die vooral bezocht worden door allochtone jongeren, blijkt dat er wel ruimte is voor discussie. Jongens die heftige uitspraken doen over homo’s worden daar regelmatig gecorrigeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden