Scoutjes kwamen niet verder dan Baarn

Een scout wordt getraind in het overleven onder moeilijke omstandigheden. En dat kan de groep van zevenendertig scoutjes uit Kenia, die naar de World Jamboree in Dronten wilde komen, maar het tot vandaag - een week na aankomst - niet verder dan Baarn bracht, misschien ten goede komen.

Maar sneu blijft het wel, dat de hekken van het wereldfeest voor hen gesloten blijven. Reden: ze zijn veel te jong om mee te doen. De minimumleeftijd voor de World Jamboree is 14 jaar en zij zijn tussen de 9 en 13 jaar.

“Toen de groep deze week Nederland binnen kwam en door onze mensen werd opgevangen, ontdekten we dat er iets vreselijk mis was. Voor alle Jamborees geldt de leeftijd van 14 tot 18 jaar”, zegt voorlichter Frans van Heteren van de World Jamboree. “Een deel van de Keniase scouts had de vereiste leeftijd en ging naar Dronten, maar een ander deel was veel te jong. De fout is in Kenia gemaakt.”

Voor die laatste groep werd een noodoplossing gevonden door hen van vorige week zaterdag tot gisteren onder te brengen in het clubhuis van de Hubertusgroep in Bussum, waar ze zich stierlijk zaten te vervelen. Het gebouw is niet berekend op zo'n grote groep: de scoutjes sliepen op de grond en er waren maar twee wc's.

Duizendmaal erger was de teleurstelling dat ze helemaal naar Nederland waren gereisd om mee te doen aan een gebeurtenis van wereldformaat, waar ze zich heel erg op hadden verheugd en waarvoor ze ook hard hadden geoefend met spelletjes en liedjes.

In hun situatie is gisteren wat verbetering gekomen, toen ze naar Baarn verhuisden waar ze in de bossen van het grotere scoutingcentrum Buitenzorg in tentjes kunnen slapen. Op dit zomerkamp in de bossen zullen ze net zo lang bivakkeren als het internationale feest duurt, met meer padvinderende leeftijdsgenootjes uit andere landen. Zo lijkt het toch een heel klein beetje op Dronten.

Overigens worden ze volgende week uitgenodigd om ten minste één dag te gast te zijn in Dronten. Teleurgesteld zijn ze wel, want ze zijn met heel andere ideeën hier naartoe gekomen. Maar voorlichter Van Heteren legt uit dat de jonkies echt niet mee kunnen doen met de meeste activiteiten van de groten. Dat zou te gevaarlijk zijn. “Een survival track bijvoorbeeld is te riskant.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden