Scofield-Metheny bij vlagen fraai

Scofield. Blue Note CDP 7243 8 27765 2 9. Elias. Blue Note CDP 0777 7 89544 2 2 (distributie EMI). Endressen. ECM 1524 (distributie Via). Foster. Groove 5506 (distributie Boudisque).

Bij vlagen leidt hun samenwerking tot prachtige muziek. Sommige momenten is de som der delen beslist meer dan je zou verwachten. Op die ogenblikken stijgen de gitaristen, begeleid door basgitarist Steve Swallow en drummer Bill Stewart, uit boven hun eigen grenzen. Maar meestentijds past Metheny zijn spel aan dat van Scofield aan. Hij speelt jazzier dan hij in zijn eigen groepen doet en grijpt minder naar de van hem bekende elektronica.

Ook in zijn composities is dat het geval. Ze leunen meer tegen zijn favoriete fusion-idioom aan en zijn introverter, maar uiteindelijk drukt Scofields robuustere aanpak toch zijn stempel op het materiaal. Overigens levert Metheny wel een van de mooiste stukken, de ontroerende ballade 'Message to my Friend'. Hierop tonen beide musici ook meesterlijk uit de weg te kunnen op de akoestische gitaar.

Op haar cd EXILE vervolgt de Noorse zangeres Sindsel Endressen de een paar jaar geleden op de toen opzienbarende cd SO I WRITE uitgezette koers. Endressens magnifieke, verstilde songs lijken bestemd voor de rustige late uurtjes, maar bevatten zoveel moois en indringends dat elk ander moment ook geschikt is. De zangeres beschikt over een fraaie, ietwat hese alt, waarmee ze haar in goed Engels gezongen teksten fascinerende betekenissen geeft. Ook de uit Scandinavische folk, jazz en improvisatie puttende muziek - neergezet door hoorn, keyboards, drums, trompet en cello- heeft die werking. Op de korte 'Theme I' en 'Theme II' laat Endressen zich, slechts begeleid door cellist David Darling, ook kennen als een getalenteerd improvisatrice.

Lust in scatten

Zingt Endressen uiterst persoonlijk gekleurde songs, de Engelse zangeres Clare Foster verkiest op haar cd SINGS WAYNE SHORTER minder avontuurlijke paden. Haar keuze voor muziek van saxofonist Wayne Shorter (bekend van zijn bijdragen in het kwintet van Miles Davis, en later- als co-leider van Weather Report), met name composities uit de jaren zestig, is nog wel gedurfd.

De uitwerking, met louter eigen teksten, is toch iets minder; ook omdat saxofonist Toon Roos het niveau van Shorter niet benadert. Zingen kan Foster overigens wel. Haar alt is soms aan de vlakke kant, maar scatten doet ze dat het een lust is en haar timing en dictie zijn eveneens dik in orde.

De Braziliaanse Eliane Elias heeft zich in ons land laten kennen als een zangeres met een heerlijke, van emoties doortrokken stem en als een uitmuntende pianiste. Helaas zingt zij op PAULISTANA slechts op drie van de elf stukken. In de overige composities richt zij zich met haar groep op pittige doch ongevaarlijke, maar overwegend lekker klinkende samba-jazz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden