'Scientologykliniek mishandelt cliënt'

Een cliënt van de afkickkliniek Narconon, voor drank en drugsverslaafde zit in de sauna. Beeld Bram Petraeus
Een cliënt van de afkickkliniek Narconon, voor drank en drugsverslaafde zit in de sauna.Beeld Bram Petraeus

Cliënten van Narconon, de afkickkliniek gestoeld op de leer van de Scientologybeweging, krijgen mogelijk levensgevaarlijke hoeveelheden niacine (vitamine B3) toegediend. Hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong roept de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de kliniek te sluiten.

Volgens de rehabilitatiesupervisor van Narconon, Arpad Kovacz, voert de kliniek de dosis langzaam op, zodat ze cliënten - afhankelijk per persoon - uiteindelijk tussen de 1300 tot 5000 milligram niacine toedienen. "Dit is geen behandeling, maar mishandeling", zegt hoogleraar De Jong, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De Zutphense kliniek stond al onder verscherpt toezicht van de IGZ. Omdat de instelling geen medisch opgeleid personeel in dienst heeft, was de veiligheid van patiënten in het geding, oordeelden de inspecteurs. Bij Narconon werken voornamelijk ex-cliënten, sommige op vrijwillige basis.

Er is een huisarts die op oproepbasis voor de kliniek werkt. "Die moeten ze onmiddellijk zijn BIG-registratie intrekken", vindt De Jong. "Pas je dit toe zonder de lever of het hart te onderzoeken, dan kun je die ernstig beschadigen. Hier krijgen mensen hoeveelheden niacine toegediend die je zelfs in de diergeneeskunde niet wilt geven."

Dat niacine helpt bij afkicken, is een fabel die al langer rondgaat onder verslaafden. De Jong: "Maar er is geen enkele richtlijn voor afkicken met niacine."

In het Amerikaanse Philadelphia werden in 2007 vier patiënten opgenomen met leverklachten en hartproblemen na een overdosis niacine. Zij hadden vergelijkbare hoeveelheden genomen als de cliënten van Narconon op den duur krijgen.

De Jong vindt het zeer kwalijk dat de kliniek op deze wijze 'misbruik maakt van kwetsbare mensen'. "Wie verslaafd is, is wanhopig. En de familie net zo."

Narconon zegt nooit klachten te hebben gehad over de vitaminekuur. De ontwenningsmethode is bedacht door L. Ron Hubbard, de stichter van de Scientologybeweging.

Vermoeden van fraude
Het zorgkantoor Menzis vermoedt dat Narconon cliënten ten onrechte hun persoonsgebonden budget laat aanwenden voor de ontwenningskuur. "Wie verslaafd is, heeft een behandeling nodig", legt een woordvoerder van Menzis uit.

"En deze kliniek beweert die ook te bieden. Maar een behandeling kan niet vergoed worden met een pgb, want die valt onder de basisverzekering." Het zorgkantoor stelt een onderzoek in.

Lees ook Religie & Filosofie: 'Scientology, sauna en veel vitamine B3'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden