Scientology, sauna en veel vitamine B3

Afkickkliniek Narconon, gestoeld op de leer van de Scientologykerk, is onder verscherpt toezicht geplaatst. De directrice is verontwaardigd.

In blauwe badjas zit Libo (40) in de huiskamer. Er druipt nog water van zijn staartje: hij komt net uit de sauna. Naast hem zit Jaimy (22). De mannen ondergaan een behandeling in de afkickkliniek van stichting Narconon in Zutphen. Van welke drugs ze afkicken? Libo lacht zwijgend een gouden tand bloot. Jaimy helpt hem: "Zeg nou maar gewoon dat je een crackjunk was."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) velde eerder deze week een hard oordeel over de gang van zaken bij Narconon. De veiligheid van de cliënten is in gevaar, omdat niemand van het personeel een medische opleiding heeft. De komende zes maanden staat de kliniek onder verscherpt toezicht.

Jaimy is hier een paar weken. Hij probeert van een wiet- en alcoholverslaving af te komen. Toevallig heeft hij vanmiddag bezoek van zijn vriendin. Van de inspectiebezoeken hebben ze wel iets gehoord. Jaimy plukt aan een scheur in het skailederen bankstel. "Ik weet eigenlijk niet wat er precies aan de hand is."

De rekening (2500 euro voor de eerste maand, vanaf dan 1600 euro per maand) wordt betaald van zijn persoonsgebonden budget, vertelt Jaimy, en verder gelooft hij het wel. Zijn vriendin onderbreekt hem. "Kijk daar nou maar mee uit, wat je daarover zegt. Straks gaat het zorgkantoor moeilijk doen."

Over de behandeling hebben de mannen niets te klagen. En dat de kliniek gelieerd is aan de omstreden Scientologykerk maakte hun niet uit. Libo: "Ze zorgen dat je op het goede pad komt."

Directrice Joanna Kluessien is verontwaardigd door het ingrijpen van de inspectie. Ze ziet er een vooropgezet plan in om Narconon te beschadigen. De klachten die de inspectie kreeg komen volgens haar niet van ex-cliënten, maar van critici van de Scientologykerk. Kluessien: "Mensen die ons niet zo leuk vinden."

Kluessien heeft geen positief beeld van de inspecteurs. "Als dit soort mensen het voor het zeggen heeft, lopen we in dit land binnen een half jaar weer met zwarte uniformen." En, doet ze lacherig: "Als dit Iran was geweest, had ik de doodstraf gekregen."

Gemiddeld brengt een cliënt volgens de directrice zo'n zes tot negen maanden bij Narconon door. Nu volgen om en nabij de 20 cliënten het programma. Er zijn er die verslaafd waren of zijn aan heroïne, cocaïne, cannabis, speed, alcohol, en ghb.

Soms bedenkt een cliënt zich als hij hoort dat Scientology een sekte is, vertelt Kluessien. "Maar Narconon staat helemaal los van Scientology", benadrukt de directrice een keer of drie.

Toch hangt in haar kantoor een drie meter lange boekenplank vol vuistdikke werken van L. Ron Hubbard, de grondlegger van de Scientologykerk. Aan de muur hangen nog eens vijf portretten van de man, en een poster van acteur John Travolta, een van de prominente leden van de beweging uit Hollywood.

En de kliniek volgt een door Hubbard bedacht afkickprogramma. Dat bestaat uit drie onderdelen, licht de directrice toe: "Communicatie-oefeningen, sauna, en objectieve oefeningen."

De gedachte achter de saunasessies is dat het lichaam daardoor gifstoffen uitzweet, en ook restanten van drugs die in het lichaam zouden zijn opgeslagen. Vier weken lang brengen de cliënten, met korte tussenpozen, vijf uur per dag in de sauna door. Er hoort ook een flinke dosis vitamine B3 bij de sessies: tot 5000 milligram per dag.

Puur water
Zelf heeft de directrice ook wel eens een saunaprogramma gevolgd. Niet omdat ze verslaafd was, maar als onderdeel van haar kennismaking met de Scientologyleer. Kluessien: "Het moet in 1980 zijn geweest. Ik heb me nog nooit zo zuiver gevoeld. Ik merk nog steeds, als ik zweet, dat de afvalstoffen allemaal uit mijn lijf zijn. Ik zweet sindsdien puur water."

Het pand in Zutphen oogt vervallen. Luxe is ver te zoeken: de cliënten slapen met zijn zessen op een kamer. Her en der tonen de plafonds gaten, en de verf bladdert. "Nee, het is hier geen sterrenhotel", verontschuldigt directrice Kluessien zich. Met een krap budget wordt het pand opgeknapt. Dat is ook de reden dat ze het niet ziet zitten medisch opgeleid personeel aan te nemen. "Daar hebben we geen geld voor."

Toen de inspectie in mei kwam kijken, liep ze tegen een nieuwe cliënt op die aangenomen was zonder bij de dokter te zijn geweest. Zijn arm bibberde een beetje, een nasleep van de cocaïne. Voor de inspectie een van de redenen om de kliniek onder curatele te stellen. De kliniek mag mensen pas opnemen nadat ze een arts hebben gezien. Kluessien: "Waar hebben ze het in godsnaam over? Stoppen met drugs is niet gevaarlijk. Drugs zijn gevaarlijk."

Holistische huisarts
Maar belangrijker: de cliënt die de inspectie tegenkwam was volgens Kluessien een uitzondering. Normaal gesproken worden nieuwe cliënten van Narconon namelijk wel degelijk gekeurd bij een arts, zegt ze. Dit gebeurt bij de zich 'holistisch' noemende huisarts Bertil De Klyn uit Ellecom, een dorp op tien kilometer afstand van Zutphen. Hij kijkt of ze niet zweterig of trillerig zijn en geen hoge bloeddruk hebben, legt De Klyn uit. "En ik bevraag ze, om te kijken of ze echt gestopt zijn."

De Klyn vindt het geen probleem dat de kliniek werkt met methoden van de Scientologykerk. "Kritiek op die organisatie is absoluut niet terecht. Wat ik gezien heb van scientologen is alleen maar positief. Er zijn wel excessen, maar lang niet zo erg als in de rooms-katholieke kerk."

In plaats van professionele hulpverleners werken bij Narconon ex-cliënten, die zelf zijn afgekickt. Een aantal van hen, vertelt dokter De Klyn, krijgt geen of weinig salaris, omdat ze nog rekeningen hebben openstaan van hun eigen afkickperiode. "Ze doen vrijwilligerswerk tot ze dat geld hebben terugbetaald."

Volgens Kluessien zit dat anders. "Niemand wordt verplicht hier te blijven. Nee, ik geloof ook niet dat mensen zich verplicht voélen."

Serge (40) is ex-cliënt en hij werkt nu als vrijwilliger. Hij begeleidt de cliënten bij hun programma, tegen kost en inwoning. Serge heeft al vroeg beide ouders verloren - zijn vader aan drank, waar hij zelf ook mee kampte. "Zonder Joanna had ik hier niet meer gezeten. Ik heb mijn leven aan haar te danken."

Omstreden beweging
De Scientologykerk gaat uit van de onbegrensde mogelijkheden van de mens. In 1954 werd de kerk opgericht door de Amerikaanse sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard. Via een systeem van dure workshops en cursussen bindt Scientology leden aan zich. De Belgische vestiging wordt momenteel vervolgd door de regering omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan oplichting, illegale medische praktijken, inbreuk op de privacy en afpersing. Soortgelijke verhalen duiken vaker op, vooral van ex-leden uit de VS. Zij beschuldigen de organisatie van hersenspoeling en het isoleren van familieleden. Jenna Miscavige, het nichtje van Scientologykleider David Miscavige, vertelde laatst in Het Parool over haar breuk met de kerk. De Nederlandse Scientologykerk wordt op het Amerikaanse hoofdkantoor volgens haar bestempeld als een 'kleine, falende organisatie'. Er zijn problemen met het betalen van de huur, het ledenaantal stijgt nauwelijks, en de vestiging slaagt er niet in om tien procent van de winst af te staan aan het hoofdkantoor.

NARCONON
Wereldwijd zijn er meer dan 150 Narcononklinieken. Het 'reinigingsprogramma' werd geschreven door L. Ron Hubbard, de stichter van de Scientologykerk. In het handboek, uitgegeven in 1986, is te lezen hoe pretentieus Hubbard was. "Voor mensen die drugs hebben gebruikt van welk soort ook, bestaat er geen ander redmiddel dat effectief is."

Maar de kuur is nooit onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek, zegt hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong. "Voor verslavingen is niet één oplossing - het is vaak een combinatie van effectieve methoden die vruchten afwerpt. Wie zegt dé oplossing te hebben, liegt bij voorbaat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden