Schweinsteiger: Nederland kan van Portugal winnen en doorgaan

NIELS POSTHUMUS | GDANSK

De Duitse middenvelder Bastian Schweinsteiger had na afloop van de wedstrijd tegen Nederland een kort onderonsje met Mark van Bommel. "Ik heb hem verzekerd dat wij tegen Denemarken onze plicht zullen doen", zegt hij een dag na de wedstrijd. "Dan moet Nederland dus alleen nog winnen van Portugal. En ik ben ervan overtuigd dat Nederland dat zal doen."

Schweinsteiger, die beide doelpunten van spits Gomez tegen Oranje voorbereidde, gelooft dus nog in de kansen van Oranje. En daar zit wat in. Ook uit eigenbelang zal Duitsland zondag tegen Denemarken namelijk niet willen verliezen. Schweinsteiger: "Het klinkt wat gek na twee gewonnen wedstrijden, maar we zijn nog niet helemaal zeker van de kwartfinale." Als Duitsland verliest, en Portugal wint van Nederland, kunnen Schweinsteiger en de zijnen op doelsaldo nog derde worden in de poule.

Bovendien wil Duitsland graag groepswinnaar worden. Niet alleen omdat het in de kwartfinale dan de nummer twee van poule A ontmoet en zo dus waarschijnlijk het sterk geachte Rusland ontloopt. Ook zou Duitsland als groepswinnaar zijn kwartfinale in Gdansk mogen afwerken, de stad waar het team zijn basiskamp heeft.

"In Gdansk kunnen spelen is belangrijk voor ons", benadrukt Schweinsteiger. "Een keer niet zo ver reizen zou een groot voordeel zijn." Pas om vier uur 's ochtends kwamen de Duitse voetballers gisteren weer aan bij hun hotel na de avondwedstrijd tegen Nederland in het uiterste oosten van Oekraïne. Het was een lange vlucht terug. Schweinsteiger: "Ik ben wat moe vandaag."

Op de wedstrijd tegen Nederland zelf keek de architect van het Duitse team echter met voldoening terug, ondanks de lichte kritiek die in eigen land klinkt dat het spel van de Duitsers nog niet zo swingend en aanvallend is als bijvoorbeeld op het WK 2010. "Wij spelen vanuit een solide defensie", reageert Schweinsteiger. "We willen natuurlijk aanvallen, maar de verdediging moet een onneembare vesting blijven."

Toch weet hij zeker dat juist dit WK 2010 het Duitse team veel goed heeft gedaan, en dat de daar opgedane ervaring ertoe heeft bijgedragen dat Duitsland eergisteren Nederland overtuigend versloeg. "We zijn er slimmer geworden", zegt hij. "We passen slimmer. We laten de tegenstander meer rennen." In de benauwde hitte van Charkov matte dit het Nederlands elftal zichtbaar af.

"We hopen verderop in het toernooi weer wat aanvallender te kunnen spelen", besluit Schweinsteiger. Maar of dat tegen Denemarken al gaat lukken, is de vraag. "Dat zal geen gemakkelijke wedstrijd worden", denkt de middenvelder. "De Denen zullen ver inzakken. Het zal ook in die wedstrijd vooral een kwestie van geduld zijn." Hopelijk voor Nederland niet te veel geduld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden