Schuttersveld steeds sterker in Duitsland

Van onze redactie economie

Eickel maakt samengestelde halffabrikaten voor met name de makers van grote huishoudelijke apparaten, zoals Bosch-Siemens, Miele, AEG, Elekrolux en Whirlpool-Philips. Met de overneming van het bedrijf komt de omzet van Schuttersveld op meer dan 750 miljoen gulden per jaar. De Duitse markt is voor Schuttersveld de laatste jaren snel belangrijker geworden. Dit jaar zijn de Duitse dochterbedrijven goed voor de helft van de concernomzet. In afzettermen is de Duitse markt goed voor meer dan 60 procent van de activiteiten.

Hudig-Langeveldt in Rotterdam en Blom & Van der Aa in Amsterdam, twee grote Nederlandse assurantiemakelaars, worden familie van elkaar. De Amerikaanse Aon Corporation, het moederbedrijf van Hudig, heeft aangekondigd landgenoot Frank B. Hall & Co over te willen nemen. Deze is onder meer in Nederland op de verzekeringsmarkt actief via Blom & Van der Aa.

AZL in Heerlen, beheerder van collectieve pensioenvoorzieningen, pensioenadviseur en ook verder actief op de collectieve verzekeringsmarkt, heeft vorig jaar een verdere groei te zien gegeven. Het bedrijfsresultaat echter ging sterk omlaag. De omzet van het bedrijf steeg van 23,9 naar 24,5 miljoen gulden. Deze groei kon worden behaald ondanks het feit, dat het aandeel van de oprichters, de mijnwerkerspensioenfondsen AMF en BMF, in de totale omzet daalde met 3,2 procent. Het bedrijfsresultaat kwam echter uit op 333 000 gulden tegen ruim een miljoen in 1990.

Commerzbank, de op twee na grootste bank in Duitsland, zag de brutowinst over de eerste zes maanden van dit jaar stijgen met 17,5 procent tot 975 miljoen mark. Het eerste halfjaar 1991 behaalde Commerzbank een resultaat van 830 miljoen mark.

Ford, de Amerikaanse autofabrikant, is net als collega Chrysler weer in de zwarte cijfers terug. in het tweede kwartaal van dit jaar behaalde Ford een nettowinst van 502 miljoen dollar tegenover een verlies van 324 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar. De omzet steeg van 23,8 naar 26,8 miljard dollar. Ook in de eerste zes maanden van 1992 kon Ford weer op winst komen: 840,3 miljoen dollar, tegenover een verlies van 1,2 miljard in de eerste helft van 1991. De resultaten werden opgekrikt door de betere gang van zaken bij de verkoop van auto's en de opbrengsten van de financiele diensten. De financiele sector zorgde in het tweede kwartaal voor een plus van 289 miljoen dollar tegenover een winst van 243 miljoen in dezelfde periode van 1991.

De cijfers tonen dat de Amerikaanse autofabrikanten de ergste crisis achter de rug hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden