Schuttersbond: Dit kun je niet vóór zijn

Sportschutters vinden regelgeving streng genoeg: Er zat een rotte appel tussen, dat sluit je nooit uit

Sportschutters voorzien dat het incident in Alphen aan den Rijn zal leiden tot de roep om een verbod op semi-automatische geweren.

Deze zogenoemde assault rifles (aanvalsgeweren) zijn door hun hoge vuurkracht 'een bijzonder effectief moordinstrument'. "Je kunt je in gemoede afvragen of deze wapens wel thuis horen in de handen van sportschutters. Het is eigenlijk vreemd dat je die militaire wapens als sportschutter mag hebben", zegt een ingewijde.

De vervaarlijk ogende semi-automatische assault rifles zijn populair onder militaristisch ingestelde schutters. Een sportschutter die aan alle eisen voldoet (zie kader), mag een semi-automatisch geweer in huis hebben. Sommige geweren zijn betrekkelijk eenvoudig om te bouwen tot een automatisch wapen.

Het is nog niet bekend met welk wapen de schutter in Alphen aan de Rijn heeft geschoten en of dat onder zijn wapenverlof (wapenvergunning) viel. Volgens ooggetuigen ging het om een mitrailleur, maar het kan ook een legaal semi-automatisch geweer zijn geweest. "Met een semi-automatisch wapen kun je net zo snel schieten als je de trekker kunt overhalen. Daarmee kan een geoefend schutter meer schade aanrichten dan iemand die ongecontroleerd met een automatisch wapen gaat schieten", zegt een sportschutter die zelf over semi-automatische wapens beschikt.

Voor deze categorie wapens zijn volledig legaal magazijnen te koop die per stuk dertig patronen kunnen bevatten. Voor sportschutters is het niet ongewoon om patronen per duizend stuks of meer in te kopen. Maximaal is een voorraad van tienduizend patronen toegestaan.

Automatische wapens zijn in Nederland volgens de Wet Wapens en Munitie (WMM) voor sportschutters niet toegestaan. Tot enkele jaren geleden was het wel mogelijk om een van oorsprong automatisch geweer te kopen dat de importeur 'duurzaam' semi-automatisch had gemaakt, bijvoorbeeld door het afslijpen van een onderdeel. Met ombouwsets kan een hobbyist zo'n wapen weer automatisch maken. Dat is bij een routinecontrole niet te zien.

Volgens sportschutters is de wet- en regelgeving in Nederland en de controle op naleving behoorlijk streng. Maar voor wie dat wil, is het wel mogelijk aan illegale wapens te komen, bijvoorbeeld in netwerken rond sommige schietverenigingen in grote steden.

Nederland telt zo'n 40.000 sportschutters. De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) is zich 'rot geschrokken' van het incident in Alphen aan den Rijn, maar weet niet welke maatregelen genomen hadden kunnen worden om dit te voorkomen. "Men zegt al gauw: Amerikaanse toestanden. Je kunt alle schutters in Nederland wel vragen hun verlof in te leveren, maar dan moet je ook alle rijbewijzen intrekken en alcohol verbieden", zegt KNSA-secretaris Wim Roelink.

"Dit kun je niet vóór zijn. Dat er een rotte appel tussen zit, kun je nooit uitsluiten. Die jongen moet totaal gestoord geweest zijn. Maar met de schietsport heeft dit niets te maken."

Aspirant-sportschutter gaat door ballotage
Sportschutters bewaren hun wapens thuis in een kluis. De munitie moet op een andere plek liggen, als drempel tegen impulsief gebruik. De politie controleert regelmatig of de wapens en munitie volgens de regels zijn opgeborgen en of alle wapens op het 'verlof' (wapenvergunning) van de schutter staan.

Elke schutter moet jaarlijks zijn verlof op het politiebureau laten verlengen.

De Wet Wapens en Munitie staat per verlof maximaal vijf wapens toe. Een aspirant-lid van een schietvereniging moet een verklaring omtrent gedrag overleggen en gaat door de ballotage. Na een jaar lidmaatschap en een voorgeschreven aantal schietbeurten mag een sportschutter zijn eerste wapen aanschaffen, meestal met klein kaliber.

Als een schietvereniging bij een schutter afwijkend gedrag constateert, moet een gesprek volgen en zo nodig een melding aan de politie. Die kan zo nodig het wapenverlof intrekken.

Er zijn ook voorbeelden bekend van schutters die vrijwillig hun wapens inleveren omdat ze zichzelf niet meer vertrouwden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden