Update

Schutter Toulouse volgde kinderen school in

Politie onderzoekt de locatie van de dodelijke schietpartij. Beeld afp
Politie onderzoekt de locatie van de dodelijke schietpartij.Beeld afp

Een gehelmde man op een scooter heeft vanmorgen het vuur geopend op rij wachtende schoolkinderen van het joods Ozar Hatorah-college in de zuid-Franse stad Toulouse. Een volwassene en minstens drie kinderen tussen de drie en tien jaar kwamen daarbij om. Ook raakten vijf mensen gewond. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd. De schietpartij vond plaats in de residentiële wijk Roseraie, in het begin van de ochtend, toen de kinderen in de rij stonden om naar binnen te gaan.

Volgens de politie zijn de doden een dertigjarige rabbijn, die les gaf op de school, en zijn twee zoons van drie en zes jaar oud. Het derde kind zou een tienjarige leerling van de school zijn. Ook de dochter van de schooldirecteur zou zwaar gewond zijn geraakt. Er zouden meerdere zwaargewonde kinderen naar ziekenhuizen in de buurt zijn overgebracht. Het dodental kan volgens de politie nog oplopen.

Volgens getuigen opende de dader het vuur met een automatisch geweer, waarna hij na de eerste schoten van wapen wisselde. Het eerste geweer zou geblokkeerd zijn. De openbaar aanklager in de stad zei dat de dader schoot op alles wat bewoog op de ontmoetingsplek van kinderen en hun ouders voor het gebouw. Volgens ooggetuigen achtervolgde de schutter de kinderen de school in,waarna hij verder ging met schieten. De politie heeft de wijk inmiddels hermetisch afgesloten.

Op de plek van het incident zou een zwart geklede scooterrijder zijn gesignaleerd. De gehelmde dader zou op een witte of zwarte scooter of motor gevlucht zijn.

EU veroordeelt aanslag
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft de aanslag bij de Joodse school veroordeeld. Hij spreekt van een 'weerzinwekkende misdaad' en geeft uiting aan de afschuw die 'dit blinde geweld oproept'. 'Niets is minder te verdragen dan de moord op onschuldige kinderen', aldus de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de veiligheidsmaatregelen bij alle religieuze gebouwen, vooral joodse scholen, verscherpt, zo liet de woordvoerder van het departement weten.

Militairen

Vier dagen geleden werden in Montauban, vijftig kilometer ten noorden van Toulouse, een 24-jarige en 26-jarige militair gedood bij een schietpartij op straat. Volgens de autoriteiten reed de schutter op een scooter. Ruim een week geleden werd in Toulouse zelf een 30-jarige militair van de parachutisteneenheid doodgeschoten door een schutter op een motor.

Volgens de zondagskrant Le Journal du Dimanche waren de drie omgekomen militairen van Noord-Afrikaanse afkomst. Een vierde militair die na de aanslag in Montauban in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, zou uit het
overzeese gebiedsdeel Guadeloupe afkomstig zijn.

Forensische deskundigen zeiden dat bij de beschietingen van de militairen in Montauban en Toulouse hetzelfde wapen was gebruikt. Of er een verband is met de schietpartij bij de joodse school is nog niet duidelijk.

Volgens een lokale journalist is Toulouse momenteel een 'belegerde stad'. De politie houdt een klopjacht op de dader, met behulp van anti-terrorisme specialisten. Dat meldt de BBC. Na de moorden op de militairen, waren al 60 agenten op het onderzoek naar de dader gezet. Zij zochten voornamelijk naar een schutter die het op militairen had gemunt. Als die zaken echter aan de huidige schietpartij gelinkt kunnen worden, moeten de rechercheurs op zoek naar een seriemoordenaar, alsdus de BBC.

'Afschuwelijk drama'
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft opdracht gegeven tot een minuut stilte in alle scholen van het land, dat moet morgen plaatsvinden.

Sarkozy noemde het incident een nationale tragedie, toen hij de school bezocht. Hij zei dat er treffende overeenkomsten zijn tussen deze aanslag en de twee vorige week in Toulouse en Montauban, waardoor drie militairen omkwamen. De socialistische presidentskandidaat François Hollande noemde de aanslag verwerpelijk.

Claude Guéant, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, is ook onderweg naar de plaats van het ongeval. Het Ozar Hatorah-college ligt in het noord- oosten van Toulouse. Guéant waarschuwde Joodse scholen in het hele land, maar zeker die in het zuiden van Frankrijk, extra alert te zijn op verdachte omstandigheden.

Israël

Israël heeft in een reactie laten weten 'ontzet' te zijn en heeft Parijs met klem gevraagd de verantwoordelijken voor de moorden te berechten. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat zijn land de gebeurtenissen 'op de voet volgt'. Israëlische radio- en televisieprorgamma's werden vanmorgen onderbroken om details van de aanslag bekend te maken.

De Joodse gemeenschap in Frankrijk is de grootste van Europa. Volgens schattingen leven er tussen de 500 à 700.000 Joden in het land. De Franse opperrabbijn, Gilles Bernheim, heeft laten weten eveneens vandaag af te reizen naar Toulouse. Tegen persbureau AFP zei Bernheim eerder dat hij 'geschokt was in zijn hart en in zijn ziel' door de aanslag.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden