'Schutter Thalys deed mee aan acties IS'

Politie bij de Thalys in Brussel, een dag na de verijdelde aanslag. Beeld belga
Politie bij de Thalys in Brussel, een dag na de verijdelde aanslag.Beeld belga

De man die vermoedelijk een aanslag in de Thalys wilde plegen heeft mogelijk meegedaan aan acties in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij zou op 10 mei het vliegveld BerlinTegel hebben ingecheckt voor een vlucht naar Istanbul en vandaar naar Syrië zijn gereisd. Bronnen bij Duitse veiligheidsdiensten hebben dat tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd.

anp

Eerder zaterdag meldde de Spaanse krant El País dat de schutter in de Thalys de 26-jarige Marokkaan Ayoub El Kahzzani is. Hij woonde een jaar lang in Algeciras in het zuiden van Spanje en zou in maart 2014 naar Frankrijk zijn verhuisd.

Volgens El País was de man 26. De krant Libération liet echter weten dat de man 25 is en is geboren op 3 september 1989. De krant had de informatie dankzij bronnen bij veiligheidsdiensten. Op basis van vingerafdrukken is vastgesteld dat het gaat om de Marokkaan Ayoub El Kahzzani, aldus Libération.

El Kahzzani was bij de Spaanse veiligheidsdiensten sinds 2012 in beeld om zijn radicaal-islamitische overtuigingen. De Spaanse inlichtingendiensten zouden hun Franse collega's al geruime tijd geleden hebben gewaarschuwd dat 'ze een zeer radicale en mogelijk gevaarlijke persoon' op hun grondgebied hadden.

Op een persconferentie zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zaterdag dat nog niet met zekerheid kan worden gezegd dat El Kahzzani de gewapende man in de Thalys was. De man in de trein was gewapend met een kalasjnikov en een automatisch pistool. De man is naar Parijs overgebracht.

Betere veiligheidsmaatregelen
De Belgische premier Charles Michel wil met Nederland, Frankrijk en Duitsland snel overleggen over de veiligheid op de internationale treinen. Samen met de buurlanden wil Michel onder meer werken aan een strengere controle op de bagage en de identiteit van de reizigers op de stations en in de Thalystreinen.

Michel zei zaterdag na afloop van veiligheidsoverleg dat België zelf al naar aanleiding van de aanslag op de Thalystrein naar Parijs begint met het inzetten van extra politiemensen in de treinen en op de stations.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant zei dat reizigers rekening moeten houden met bagagecontroles. Ze riep reizigers op rekening te houden met deze maatregel en zich op tijd aan te melden op de perrons.
De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS liet weten dat sinds vrijdagavond al extra politiemensen en beveiligers patrouilleren op de Thalysperrons in Brussel-Zuid.

Volgens de NMBS is er ook al politie aan boord van elke Thalys. Volgens een woordvoerster van de Belgische spoorwegmaatschappij betreft het in eerste instantie uitsluitend Franse patrouilles, maar er zou ook over een Belgische en Nederlandse inbreng worden gesproken.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat minister Ard van der Steur zal aansluiten bij de besprekingen over de veiligheid in treinen. Maar over concrete beveiligingsmaatregelen wilde hij niets kwijt. Wel benadrukt de zegsman dat beveiligingsmaatregelen steeds aan de hand van de actualiteit worden bekeken. Ook wijst hij erop dat er al een tijd verscherpt toezicht is op perrons en in stations door de politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden