'Schutter schietpartij VS vroeg studenten naar hun geloof'

Een meisje bidt tijdens een wake voor de slachtoffers in Roseburg, Oregon. Beeld afp
Een meisje bidt tijdens een wake voor de slachtoffers in Roseburg, Oregon.Beeld afp

Van lokaal naar lokaal rende hij, gewapend met drie pistolen en een automatisch geweer. De 26-jarige Chris Harper Mercer vroeg studenten van het Umpqua Community College eerst naar hun geloof, waarna hij hen koelbloedig om het leven bracht.

"De schutter vroeg: ben je een christen?", zei Stacy Boylan, de vader van een 18-jarige studente die gewond raakte maar het bloedbad wel overleefde. Hij vertelde hoe zijn dochter zag dat een docent van dichtbij werd neergeschoten. Volgens haar zei de schutter: "Als je een christen bent, sta op. Goed. Omdat je een christen bent, zul je God in een seconde ontmoeten." En zo ging hij maar door.

De negen mensen die hij uiteindelijk neerschoot, waren klasgenoten van de 26-jarige schutter, zei de Amerikaanse politie gisteren. Hij pleegde zijn daad tijdens een les Engels. Eerst vermoordde hij zijn 67-jarige leraar, daarna de mensen in de klas, die juist een les argumentatiestructuur kregen. Negen anderen raakten gewond.

De drijfveren van zijn onverschrokken moordpartij zal Chris Harper Mercer niet kunnen toelichten. Nadat hij donderdag negen mensen had omgebracht, kwam hij zelf om het leven tijdens een schotenwisseling met de politie, die hem in de Amerikaanse school onder vuur nam. Volgens CNN gaf Harper-Mercer tijdens het drama wel een brief met een verklaring aan één van zijn klasgenoten.

Harper had dertien vuurwapens, een kogelvrij vest en veel munitie, aldus de politie. Die vond zes vuurwapens op de campus en zeven bij hem thuis. Ze waren in de afgelopen drie jaren op een volkomen legale manier aangeschaft door Harper of familie van hem.

'Gruwelijke en laffe daad'
De Amerikaanse autoriteiten wilden de naam van de schutter donderdag niet prijsgeven. "Ik zal hem niet de invloed geven waar hij waarschijnlijk naar op zoek was met deze gruwelijke en laffe daad", bezwoer Sheriff John Hanlin donderdag, zichtbaar kwaad.

Maar de vader van Chris, Ian Mercer, gooide roet in het eten. Kort na de schietpartij maakte hij zich bekend als vader van de schutter en sprak kort met verschillende Amerikaanse media. Mercer noemde het een 'verwoestende dag voor hem en zijn familie'. "Verder kan ik geen vragen beantwoorden. Ik ben geschokt, dat is alles wat ik kan zeggen."

Een gewonde student wordt na de schietpartij naar het ziekenhuis gebracht. Beeld afp
Een gewonde student wordt na de schietpartij naar het ziekenhuis gebracht.Beeld afp

Chris Mercer woonde met zijn moeder Laurel Margaret Harper in een appartementencomplex in de buurt van het getroffen Umpqua Community College. Zijn buurvrouw, Bronte Harte, zei tegen persbureau AP dat de jonge man 'zeer onvriendelijk' leek. Volgens haar woonde hij bij zijn moeder, die donderdag 'tranen met tuiten' huilde.

Ook zijn stiefzus, Carmen Nesnick, sprak donderdag kort met de pers. Ze vertelde dat Chris is geboren in Engeland en op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten is verhuisd. De schietpartij sloeg nergens op, zei Nesnick. "Alles wat hij deed was andermans belang voor laten gaan. Hij wilde dat iedereen blij was."

Bush: 'Stuff happens'
Presidentskandidaat Jeb Bush kreeg vrijdag veel kritiek nadat hij op een vraag over de schietpartij reageerde met: 'Stuff happens'. "Ik denk niet dat meer overheidsbemoeienis hier een antwoord op is", zei Bush tijdens een bijeenkomst in South Carolina. "Het is erg treurig om te zien. Maar ik deel deze opvatting niet. Ik had deze uitdaging als gouverneur.. Kijk, zulke dingen gebeuren. Er is altijd wel een crisis en de impulsieve reactie is altijd om iets te doen en dat is niet per se het juiste om te doen."

Toen een verslaggever hem later vroeg of de reactie een vergissing was, reageerde Bush: "Ik heb precies gezegd wat ik zei. Er gebeurt altijd wel wat".

De reactie van Bush werd kort daarna voorgelegd aan president Obama. "Ik denk dat ik hier niet eens op hoef te reageren", zei Obama. "Ik denk dat het Amerikaanse volk dit moet horen en dan zelf een mening moet vormen, rekening houdend met het feit dat we iedere paar maanden een massale schietpartij hebben. Het volk mag dan zelf bepalen of het dit ziet als 'dingen die nu eenmaal gebeuren'."

Motieven
Over de motieven van de schutter is nog niets bekend. De politie gaat zijn gangen na op internet, op zoek naar aanwijzingen die de schietpartij hadden kunnen voorspellen. Eén van die aanwijzingen is mogelijk een bericht op de website 4chan. Het is nog niet duidelijk of dat iets te maken heeft met de schietpartij, omdat gebruikers volledig anoniem afbeeldingen en reacties op de site kunnen plaatsen.

Op de website verscheen donderdagochtend een plaatje van een kikker met een pistool, waarin werd gewaarschuwd om die dag 'niet naar school te gaan in het Noordwesten'. Het plaatje van de kikker wordt online vaak gebruikt als 'meme' om teleurstelling uit te drukken. Of de tekst echt afkomstig is van Mercer, staat nog niet vast.

null Beeld Screenshot 4chan
Beeld Screenshot 4chan
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden