'Schutter München kocht wapen via internet'

Bloemen ter nagedachtenis van de slachtoffers. Beeld afp
Bloemen ter nagedachtenis van de slachtoffers.Beeld afp

De autoriteiten in München hebben het aantal gewonden door de schietpartij vrijdagavond naar boven bijgesteld. Er is nu sprake van  negen doden en 35 gewonden van wie er tien zwaargewond zijn.

Redactie

Eerder was sprake van ongeveer 21 gewonden. De Beierse gezondheidsdienst telt nu ook enkele mensen mee die elders in de stad gewond raakten in de paniek die ontstond door de schietpartij. Van de negen gewonden zijn acht slachtoffers tussen 14 tot 21 jaar. Zeven slachtoffers waren van buitenlandse komaf, wat Duitse media 'slachtoffers met een migratieachtergrond' hebben genoemd.

Darknet
De achttienjarige psychisch gestoorde Duits-Iraanse scholier Ali David S. was al een jaar bezig met het idee zo'n aanslag te plegen. Dat zei openbaar aanklager Thomas Steinkraus-Koch vandaag.

Het wapen waarover de 18-jarige Duits-Iraanse Ali David S. beschikte heeft hij volgens Duitse media gekocht via verborgen delen van internet, het zogenoemde darknet. Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat het om een 'theaterwapen' dat weer schotvaardig werd gemaakt. De krant baseert zich op bronnen rond het onderzoek. De 9 millimeter Glock 17 stamt uit 2014 en had keurmerken uit Slowakije.

S. zou geen politiek motief hebben gehad, maar zijn geïnspireerd door geweldsincidenten zoals de schietpartij op het Noorse eilandje Utoya, die afgelopen vrijdag precies vijf jaar geleden was. Op een computer van de schutter werd het 'manifest' gevonden van de Noorse massamoordenaar en rechtsextremist Anders Breivik die 22 juli 2011 77 mensen om het leven bracht.

Volgens de Süddeutsche Zeitung was de schutter nog sterker geïnteresseerd in eerdere geweldsincidenten dan werd aangenomen. Zo reisde hij af naar het Zuid-Duitse plaatsje Winnenden, waar een zeventienjarige jongen in 2009 vijftien mensen doodschoot. Hij keek daar rond en nam foto's.

De politie benadrukte in een verklaring dat er geen verband is met de vluchtelingenstroom en dat hij is geboren en opgegroeid in de Beierse hoofdstad.

Klopjacht
De stad werd vrijdagavond volledig stil gelegd tijdens een klopjacht naar de dader. Nu duidelijk is dat het geen aanslag met een terroristisch motief was, proberen de bewoners de draad weer op te pakken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden