Schutter München had geen banden met IS

Duitse politie speurde gisteren München af naar mogelijke mededaders. Beeld AFP
Duitse politie speurde gisteren München af naar mogelijke mededaders.Beeld AFP

De dader van de schietpartij in München is in die stad geboren en had geen banden met Islamitische Staat. Dat heeft de politie in de Beierse hoofdstad verklaard.

Redactie

De Duitse justitie noemt de schietpartij, waardoor negen mensen werden gedood, een 'klassiek geweldsincident'. De schutter zou aan depressies hebben geleden. De schietpartij lijkt daarmee geen terreurdaad. Er is geen afscheidsbrief gevonden.

Inspiratie
De achttienjarige Duitse Iraniër zat nog op school. Hij had volgens de politie een duidelijke belangstelling voor eerdere geweldincidenten. Bij huiszoeking is een boek over dat soort incidenten gevonden. Hij was onder andere geïnspireerd door schietincident op een Duitse school in 2009 waarbij een 17-jarige scholier 15 mensen doodschoot, alvorens hij zichzelf van het leven beroofde.

Ook zou de schutter bijzondere belangstelling hebben gehad voor het incident op het eilandje Utøya en in Oslo. De onderzoekers in denken dat er mogelijk een verband is met het bloedbad dat de Noor Anders Breivik in 2011 aanrichtte. Dat was vrijdag precies vijf jaar geleden. "Dat verband ligt voor de hand", aldus het hoofd van de politie Hubertus Andrä.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de schutter gisteren ook zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Hij zou in het bezit zijn geweest van een pistool: een 9 mm-Glock, waarvoor hij ook driehonderd patronen bij zich droeg. De politie heeft op hem geschoten maar hem niet geraakt. Het is nog onduidelijk hoe hij aan het wapen en de munitie is gekomen.

Vluchtelingen
De politie benadrukte dat het voorval en de dader niets met de vluchtelingenstroom te maken hebben. Bij de Duitsers is de angst voor aanslagen het laatste jaar sterk toegenomen. Veel burgers en politici van onder meer anti-immigratiepartij AfD vrezen dat er terroristen zijn onder de ruim 1 miljoen vluchtelingen die het afgelopen jaar het land zijn binnengekomen. Hoewel dat lang door geheime diensten werd ontkend, moest veiligheidsdienst BND een maand geleden bekennen dat IS gebruikmaakt van vluchtroutes om Europa en Duitsland binnen te komen.

In totaal vielen er gisteren tien doden en 27 gewonden waarvan er tien zeer slecht aan toe zijn. Onder de slachtoffers zijn in totaal zeven tieners en onder de zwaargewonden is een meisje van 13.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden