'Schutter had vermoedelijk geen verstand van granaten'

Militair historicus Christ Klep: Het lijkt op pure intimidatie

INTERVIEW | ALWIN KUIKEN

Het wapen waarmee de Amsterdamse rechtbank gisternacht werd beschoten, moet haast wel een rocket propelled grenade (RPG) zijn geweest, denkt militair historicus Christ Klep. De persoon die met het wapen schoot, had er volgens hem niet veel verstand van.

Wat is dat precies, een RPG?
"Dat is eigenlijk heel simpel een schietbuis met een granaat op een soort vuurpijl. Die granaat heeft de vorm van een rugbybal en kan twee centimeter staal doorboren. Het wapen is beroemd geworden in Irak en Afghanistan, maar is ook hier op de zwarte markt vrij eenvoudig te verkrijgen voor een paar duizend euro."

Hoe weet u dat het een RPG was?
"Ik baseer me natuurlijk ook maar op foto's, maar er zijn wel aanwijzingen. Als je naar de schade aan de ruiten kijkt, bijvoorbeeld. Aan het stervormig patroon kan ik zien dat de schade door scherven is veroorzaakt. Als de ramen er door een schokgolf uitvliegen, zoals bij een bom, zijn ze helemaal weg. Ik dacht eerst even aan een zware mitrailleur, maar daarvoor is de schade te groot.

En een mortier? Dat kan toch ook?
"Het zou een met de hand bediende mortier geweest kunnen zijn, maar dat is onwaarschijnlijk. Omdat die met een boog schiet, moet je eerst oefenen om de juiste hoek te kunnen bepalen. Daarvan lijkt nu geen sprake. Hoewel, het is zo'n groot gebouw, dat ze ook per ongeluk in één keer raak geschoten kunnen hebben. Maar die kans is wel heel erg klein."

Wat valt u nog meer op?
"De schade is vrij beperkt. Er zijn ook geen kruitsporen te zien. Dat wijst er beide op dat de granaat zo was afgesteld dat die meteen bij impact ontplofte. Je kunt hem ook zo instellen dat de granaat eerst het raakvlak doorboort en dan pas ontploft. Dan heb je een grotere krater, maar in het eerste geval vallen er meer slachtoffers door rondvliegende scherven."

Waarom zou iemand de granaat zo afstellen en 's nachts te werk gaan, als er alleen wat beveiligers werken?
"Waarschijnlijk had die persoon geen benul van de instellingen. Het lijkt op pure intimidatie. Uit de geringe schade kun je ook wel opmaken dat van veraf is afgeschoten, mogelijk van 200 meter. De vuurwerkachtige pijl waar de granaat op zit, verliest dan zijn energie. Als het dichterbij was geweest had de schutter makkelijk door een ruit kunnen schieten. Het is namelijk een eenvoudig wapen om te bedienen. Fire and forget, zoals de Amerikanen zeggen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden