Schutter die vuurde op Republikeinse politici voerde campagne voor Bernie Sanders

Steve Scalise, afgevaardigde voor Louisiana, raakte gewond bij een schietpartij buiten Washington. Beeld AFP
Steve Scalise, afgevaardigde voor Louisiana, raakte gewond bij een schietpartij buiten Washington.Beeld AFP

Bij een schietpartij net buiten Washington zijn enkele leden van het Amerikaanse Congres gewond geraakt. Onder hen is Steve Scalise, een van de leidende Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. De politie nam een schutter onder vuur, die kort na zijn aanhouding overleed.

De dader sloeg toe tijdens een oefenpartijtje honkbal van Republikeinse politici, in Alexandria, Virginia. Ooggetuigen hoorden tientallen schoten, die volgens de Republikeinse afgevaardigde werden afgevuurd door een 'witte, enigszins gezette man'.

Volgens onbevestigde berichten vroeg hij voorafgaand de schietpartij aan voorbijgangers of de honkballers Democraten of Republikeinen waren.

Beveiligers van de politici schoten terug toen de man het vuur opende, later bijgestaan door de politie. Daarbij raakten vijf mensen gewond, onder wie twee politieagenten en de hooggeplaatste Republikein Steve Scalise. De politicus werd in zijn heup geraakt, en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De politiediensten ter plaatse meldden tegenover The Washington Post dat de schutter een 66-jarige blanke man is uit de staat Illinois. President Trump deelde in een tv-toespraak naar aanleiding van de schietpartij mee dat de schutter is aangehouden en kort daarna aan zijn verwondingen is bezweken.

Senator Bernie Sanders liet gisteravond op het Capitool in Washington weten dat de omgekomen schutter vorig jaar als vrijwilliger deel uitmaakte van zijn verkiezingscampagne. Sanders deed in 2016 een poging de nominatie voor presidentskandidaat namens de Democratische Partij binnen te slepen, maar legde het uiteindelijke af tegen Hillary Clinton.

Whip

De gewond geraakte politicus Scalise is 'majority whip' in het Huis van Afgevaardigden. In die functie bewaakt hij, als derde in de hiërarchie van zijn partij, de fractiediscipline. Naast Scalise waren meer Republikeinse politici aanwezig op het honkbalveld, onder wie senator Rand Paul. De senator prees na afloop het optreden van de politie. "Zonder hen was het een bloedbad geworden, niemand had het overleefd."

De jaarlijkse honkbalwedstrijd tussen Republikeinen en Democraten is al meer dan een eeuw een traditie in Washington, aan het begin van de zomer. De wedstrijd staat voor morgen op het programma, en gaat vooralsnog door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden