Schutter De Langue is weer waar hij hoort

Twee eeuwen was dit schuttersstuk uit het zeventiende-eeuwse Delft onvindbaar. Tot het plotseling opdook op een veiling van de inboedel van een villa in Frankrijk. Op de valreep kreeg Museum Prinsenhof in Delft de 'gouden tip', vertelt conservator Anita Jansen. Dankzij een anonieme schenker en een bijdrage van de Vereniging Rembrandt lukte het om het schilderij van Jacob Delff uit 1648 te kopen.

Het schuttersstuk is een van de vijf levensgrote schilderijen die tussen 1592 en 1648 zijn gemaakt van de leden van de Delftse schutterij die belast waren met de verdediging van de stad. De andere vier zijn altijd in Delft gebleven. Het vijfde was al zo lang spoorloos, dat niemand nog rekening hield met de terugkeer, vertelt de conservator.

Op het schilderij (126 x 192 cm) staan notaris Willem Reyersz. de Langue en Daniël Fransz. van der Brugge afgebeeld. De Langue was sergeant bij de schutters van het Witte Vendel; Van der Brugge was een bevriende herbergier. De Langue heeft zelf de opdracht gegeven (en ook betaald) voor dit schilderij, mogelijk omdat hij ontbreekt op het groepsportret dat Delff in hetzelfde jaar maakte van de officieren van de schutterij. Waarom hij als enige van de zes officieren niet is afgebeeld, is niet bekend.

De conservator heeft nog niet kunnen achterhalen hoe dit schilderij uit de nalatenschap van Willem de Langue uiteindelijk in een Franse villa is beland. Vaststaat dat het sinds het einde van de achttiende eeuw via Engeland in Frankrijk terecht is gekomen.

Vanaf 26 augustus worden de vijf herenigde schutterssstukken gepresenteerd op een tentoonstelling in Museum Prinsenhof in Delft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden