'Schutter Charleston wilde rassenoorlog ontketenen'

Nonnen bidden bij de kerk in Charleston waar de schietpartij plaatsvond Beeld reuters
Nonnen bidden bij de kerk in Charleston waar de schietpartij plaatsvondBeeld reuters

Waarom is ons hele beleid gericht op terroristische aanvallen van buitenaf, maar halen we onze schouders op bij een terroristische dreiging van binnenuit? Veel Amerikanen vragen het zich op de dag na de moordpartij in Charleston vertwijfeld af.

Want dat de 21-jarige dader Dylann Roof niet zomaar een verwarde schutter was, maar racistische motieven had, heeft hij vandaag zelf ook toegegeven. Roof, die gisteren een zwarte kerk binnendrong en in koelen bloede negen mensen doodschoot, bekende vandaag schuld aan de moorden. Hij zou met zijn daad een 'rassenoorlog' hebben willen ontketenen, zo vertelde een bron bij de politie aan CNN.

De gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, sprak vandaag in een interview met televisiezender NBC ook over het onderzoek. De ondervragers hadden volgens haar bij het verhoren van de verdachte "het kwaad in de ogen gekeken". Dit was een hate crime, vertelde ze erbij, en verwachtte dat Roof de doodstraf zou kunnen krijgen.

South Carolina
Haar staat, South Carolina, staat echter ook in het beklaagdenbankje van een deel van de publieke opinie, als één van de slechts vijf staten die geen aparte wetgeving heeft voor hate crimes. Staten die dergelijke wetten wel hebben kunnen misdrijven gepleegd vanwege ras, geslacht of geaardheid van het slachtoffer extra bestraffen.

Bovendien wapperde ook vandaag in Charleston de confederatieve vlag weer, de vlag van de zuidelijke staten die in de Amerikaanse burgeroorlog streden tegen de afschaffing van de slavernij. Dat dat symbool daar nog steeds onomstreden is, gaat er bij veel Amerikanen niet in, zeker niet in een jaar dat het onevenredige geweld tegen zwarte Amerikanen extra in de schijnwerpers staat.

President Obama leek ook al gefrustreerd in zijn statement: in andere ontwikkelde landen had de schutter nooit zo makkelijk een wapen kunnen kopen. Maar, zo klaagde Obama, in Washington is er een politieke patstelling die zich verzet tegen het aanscherpen van de wapenwetgeving.

Komiek serieus
Televisiekomiek Jon Stewart vertolkte die stemming gisteren in zijn avondshow, door voor het eerst geen grappen te maken. In plaats daarvan gaf hij in een serieus praatje lucht aan zijn wanhoop.

Als er ook maar de minste dreiging is van moslimterrrorisme buitenaf, dan vallen we zo vier, vijf landen binnen, en laten er nog jaren drones boven vliegen, zei Stewart. Maar als het een keertje in de VS zelf gebeurt, "dan blijven onszelf maar wijsmaken: ik snap het niet, wat is er gebeurd, een of andere eenling zal zijn verstand wel kwijtgeraakt zijn. Maar we zitten in dit land ondergedompeld in die cultuur (van racisme), en we onderkennen het niet. Ik kan niet geloven hoe hard mensen hun best doen om dat niet te hoeven toegeven."

Bekijk het fragment hieronder:

Dylann Roof, op een foto van het sheriffskantoor in Charleston County. Beeld REUTERS
Dylann Roof, op een foto van het sheriffskantoor in Charleston County.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden