Schutter Afghanistan afkomstig van 'meest problematische' basis VS

Beeld epa

De soldaat die ervan wordt verdacht zondag zestien Afghaanse burgers te hebben doodgeschoten is afkomstig van een van de grootste legerbases in de Verenigde Staten, Lewis-McChord in de staat Washington.

De militaire krant Stars and Stripes noemde Lewis-McChord in 2010 'de meest problematische basis van het leger'. In dat jaar hadden vier van Lewis-McChord afkomstige soldaten voor de lol drie Afghaanse burgers vermoord.

"Dit is een nieuwe klap voor deze gemeenschap", zei soldaat Jared Richardson zondag op de stoep voor een kapperszaak in de buurt van de basis. "Dit kunnen we zeker niet gebruiken."

Lewis-McChord biedt onderdak aan ongeveer honderdduizend man militair en civiel personeel. De basis heeft veel te maken gehad met zelfmoord van uit Afghanistan of Irak teruggekeerde soldaten. Vorig jaar beroofden twaalf soldaten van de basis zichzelf van het leven. Dat waren er meer dan ooit. Op de eerste dag van dit jaar schoot een 24-jarige Irak-veteraan in het nationaal park Mount Rainier een boswachter dood, om vervolgens zelf te verdrinken in een beek.

Na de aanslagen van 11 september 2001 werd Lewis-McChord snel groter. Vertegenwoordigers van het leger hebben gezegd dat elke grote gemeenschap zo haar problemen heeft en dat de reputatie van de basis is beschadigd door 'een klein aantal zeer opvallende, maar los van elkaar staande voorvallen'.

In 2010 werden twaalf soldaten van de basis gearresteerd op tal van verdenkingen, zoals drugsgebruik, het mishandelen van een klokkenluider uit hun eenheid en de moord op drie burgers in de Afghaanse provincie Kandahar. Vier van hen werden veroordeeld voor de in januari, februari en mei gepleegde moorden.

Na de eerste moord belde de vader van een van de daders Lewis-McChord om te melden wat er was gebeurd en te waarschuwen dat er waarschijnlijk meer moorden zouden volgen. De sergeant die de man te woord stond vertelde niemand over het telefoontje en zei later dat hij niet bevoegd was om een onderzoek te laten uitvoeren in oorlogsgebied. Toen de verdachten uiteindelijk werden gearresteerd hadden ze nog twee moorden gepleegd.

De verdachte met de hoogste rang, sergeant Calvin Gibbs, werd tot levenslang veroordeeld. Voor de krijgsraad erkende hij dat hij vingers van de lijken had gesneden en een tand uit de mond van een van de slachtoffers had gerukt. Hij beschouwde de vingers en tand als een oorlogsbuit, 'zoals je het gewei van een hert dat je hebt geschoten meeneemt.'

Richardson zegt dat veruit de meeste soldaten op de basis zich professioneel gedragen. "Ik verzeker je, nog geen procent van die mensen is zo, maar helaas blijven er dingen gebeuren. Dat zal zo blijven tot er geen oorlog meer is."

Het aantal zelfmoorden op de basis nam vorig jaar toe, zowel in 2009 als in 2010 waren het er negen, hoewel uit oorlogsgebied teruggekeerde soldaten intensiever worden begeleid dan voorheen.

Maar ook is het zo dat van zo'n driehonderd patiënten van het ziekenhuis op de basis bij wie posttraumatische stressstoornis (PTSS) was vastgesteld die diagnose door forensische psychiaters werd teruggedraaid. Het leger onderzoekt of deze artsen zich daarbij hebben laten leiden door de kosten die een PTSS-diagnose met zich meebrengt, zoals die van een pensioen en andere uitkeringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden