Schulz schudt Brussel en Berlijn op

Martin Schulz verruilt het Europarlement voor een rol in de Duitse politiek. Hij voert in Noord-Rijnland-Westfalen de SPD-lijst aan bij de Bondsdagverkiezingen. Dat heeft gevolgen.

VAN ONZE CORRESPONDENT

Het aanstaande vertrek van Martin Schulz als voorzitter van het Europees Parlement heeft verstrekkende gevolgen voor zowel de Europese als de Duitse politiek. Schulz maakte gisteren bekend dat hij namens de sociaal-democratische SPD zal deelnemen aan de Duitse Bondsdagverkiezingen van volgend jaar herfst. Hij voert de SPD-lijst aan in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. "Mijn toewijding aan het Europese project blijft overeind", zei Schulz. "Vanaf nu zal ik op nationaal niveau daarvoor strijden."

Schulz blijft aan tot januari, als zijn tweede voorzitterstermijn van 2,5 jaar afloopt. Kort na de Europese verkiezingen van 2014 kwamen de grootste twee machtsblokken tot een 'gentlemen's agreement': Schulz zou de eerste helft voorzitter mogen blijven, maar dan mocht een christen-democraat de tweede helft voor zijn of haar rekening nemen.

De vraag is nu wat de christen-democraten gaan doen. Als zij ook de parlementsvoorzitter leveren, is hun dominantie in Brussel totaal, omdat de EU-topmannen Juncker en Tusk ook uit die stal komen. Manfred Weber, de Duitse leider van de christen-democratische groepering, zei gisteren dat hij eerst met de andere middenpartijen in het parlement wil overleggen over Schulz' opvolger.

Intussen maakt de Duitse SPD zich op voor een strijd om het politieke leiderschap. De coalitiegenoot van Angela Merkels CDU doet het slecht in de peilingen, waardoor het leiderschap van vicekanselier Sigmar Gabriel ter discussie is komen te staan.

Schulz is in SPD-kringen populairder dan Gabriel. Zo krijgt ook Duitsland zijn sociaal-democratische lijsttrekkersstrijd, zoals die tussen Asscher en Samsom in Nederland.

Tot slot is Schulz ook al snel in beeld als mogelijke minister van buitenlandse zaken. De huidige minister Steinmeier is door Merkel voorgedragen als bondspresident, als opvolger van Joachim Gauck. Een dergelijke eervolle 'tussenpositie' zou voor Schulz een ideale springplank kunnen zijn naar electoraal succes in 2017.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden