Schulz onder vuur na kritiek film

Voorzitter Europees Parlement 'kiest partij voor moslims'

GIJS MOES | BRUSSEL

Na een veroordeling van de anti-islamfilm 'Innocence of muslims' heeft voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement veel kritiek over zich heen gekregen. De PVV eist dat hij aftreedt, VVD-europarlementariër Hans van Baalen hekelt de 'politiek-correcte onzin' van Schulz.

De Duitse sociaal-democraat zelf wijst via Twitter op zijn volledige uitlatingen, waarin hij als eerste het geweld in islamitische landen veroordeelt. Dat deed hij zaterdag al, in een korte verklaring. Maar woensdag kwam Schulz op de zaak terug, na afloop van een bezoek van vertegenwoordigers van een samenwerkingsverband van Golfstaten.

"We zijn het eens over de veroordeling van de blasfemische en vernederende anti-islamfilm", zei hij, staand naast twee Arabische gasten. "Ik veroordeel ten sterkste de inhoud en de verspreiding van zo'n film, die echt vernederend is voor de gevoelens van veel mensen over de hele wereld."

Die opmerkingen zijn critici in het verkeerde keelgat geschoten. Schulz kiest met zijn uitspraken 'partij voor de moslims die de betreffende film aan banden willen leggen; dat is volstrekt in strijd met de vrijheid van meningsuiting en expressie', aldus PVV-delegatieleider Laurence Stassen gisteren in een verklaring.

Van Baalen noemt Schulz' uitlatingen 'onjuist en ongepast'. "Hij had onverkort moeten opkomen voor de vrijheid van meningsuiting." De VVD'er wil dat Schulz zijn woorden intrekt omdat hij het Europees Parlement naar buiten toe vertegenwoordigd. Ook Sophie in 't Veld (D66) en Peter van Dalen (ChristenUnie) hekelden Schulz' opmerkingen.

Schulz en zijn woordvoerders probeerden gisteren de schade zoveel mogelijk te beperken. Zij wijzen erop dat de voorzitter ook woensdag eerst het geweld veroordeelde en daarna pas inging op de gevoelens die veel moslims hebben bij deze internetfilm. De uitspraken werden gedaan in een korte persverklaring buiten het bureau van Schulz in Brussel.

Schulz noemt de beelden van zijn verklaring, onder meer bij de NOS te zien, 'misleidend gemonteerd'. Zijn veroordeling van het geweld tegen westerlingen tijdens rellen in islamitische landen was immers niet te zien. Bovendien beklemtoonde hij de vrijheid van meningsuiting.

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) neemt het op voor Schulz. "De manier waarop de NOS in de persconferentie heeft geknipt, vind ik niet zo smaakvol. Vlak voor het uitgezonden stuk zei hij dat hij het geweld veroordeelt, maar dat zie je dus niet."

Ze wijst er ook op dat Schulz niet toegaf aan de belangrijkste eis van de Arabische vertegenwoordigers: een verbod op verspreiding van de film. Buiten Nederland heeft Schulz' verklaring nauwelijks opzien gebaard.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden