Schultz ziet luchtkwaliteit A10 niet als probleem

Rechtszaak Amsterdam en Milieudefensie

Boze kreten klinken in het publiek als ambtenaren van verkeersminister Schultz in de rechtszaal beweren dat metingen van de GGD Amsterdam geen specifiek probleem aantonen met de luchtkwaliteit langs de A10-West. De gemeente Amsterdam en Milieudefensie menen dat de gezondheid van omwonenden gevaar loopt sinds de maximumsnelheid op dit deel van de ringweg is verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. Ze willen terug naar 80.

Sinds auto's er 100 mogen rijden is de uitstoot van stikstofdioxide vijf keer meer toegenomen dan de minister had voorzien, blijkt uit de metingen. Schultz betwist dat. Ze heeft laten uitrekenen wat de snelheidsverhoging aan milieubelasting betekent en neemt een klein beetje extra luchtvervuiling voor lief, omdat de uitstoot binnen de normen blijft.

"Het systeem van de minister deugt niet", zegt Phon van den Biesen, advocaat van Milieudefensie. "Er is een groot verschil tussen wat de minister voorspelt en wat de mensen die langs die weg wonen ervaren. De minister maakt zich geen zorgen, wij doen dat wel."

Rechter P.H. Knol herhaalt drie keer zijn vraag waarom de minister vorig jaar de snelheid verhoogde. Verder dan 'een duidelijk verkeersbeeld' komt het antwoord niet. Het is voor automobilisten prettig als de snelheid op de hele ringweg rond Amsterdam gelijk is. En het kabinet wil in het algemeen de snelheid zoveel mogelijk verhogen.

Op de doorstroming heeft dat nauwelijks effect, erkennen de ambtenaren, net zo min als de verlaging tot 80 km zo'n effect had. Die verlaging in 2005 was bedoeld om de overlast terug te dringen tussen knooppunt Nieuwe Meer en de Coentunnel.

"De enige reden voor dit snelheidsbeleid is dat harder rijden plezierig is voor een deel van het electoraat", sneert Van den Biesen. "Het is nogal wat als het bevoegd gezag willens en wetens een maatregel neemt die de leefomgeving van burgers verslechtert en hun gezondheid benadeelt."

Amsterdam is ook boos dat de minister met haar besluit maatregelen tenietdoet die de gemeente nam om de luchtkwaliteit te verbeteren. "

De bestuursrechter doet over zes weken uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden