Schultz zet in op bredere wegen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Snelwegen met acht rijstroken in de Randstad, zes rijstroken daarbuiten. Dat is in hoofdlijnen het plan voor het wegennet in de jaren twintig van deze eeuw. Het idee staat in de Structuurvisie die minister Schultz (VVD, infrastructuur en milieu) gisteren presenteerde.

Met de daarvoor benodigde verbredingen is in de periode 2021-2028 7,8 miljard euro gemoeid. Voor die gehele periode zou een bedrag van 19,4 miljard klaarstaan. Dat niet die hele pot wordt gebruikt, geeft volgens het ministerie van infrastructuur aan dat ook daar wordt bezuinigd.

Nieuw is het plan om snelwegen als de A1, de A6 en de A28 over de hele lengte te verbreden. Met de A1 en de A28 is deze kabinetsperiode al een begin gemaakt, een onderdeel van de achthonderd kilometer die onder deze minister op de schop wordt genomen.

Volgens Schultz zijn de maatregelen op lange termijn nodig om de economie draaiende te houden. Maar volgens Piet Rietveld, vervoerseconoom aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is het maar de vraag of daarvoor zulke rigoureuze ingrepen nodig zijn. "2021-2028 is een periode waarover we eigenlijk nog niet zo veel zeker weten. De bevolkingsgroei stagneert, we moeten in sommige regio's zelfs rekening houden met krimp."

Rietkerk kijkt op van de 'arbitraire' indeling van Nederland in wegen met drie en vier rijbanen. "Wij leren onze studenten juist altijd dat differentiatie erg belangrijk is. Dit lijkt wel een planeconomie."

De ANWB reageerde gisteren verheugd. "Een goede stap op weg naar een robuust wegennet", zei een woordvoerder. Nederlands grootste vereniging zou wel graag meer aandacht voor het onderliggende wegennet zien. "Nu sturen we mensen via Den Haag als het tussen Amsterdam en Utrecht vaststaat. Dat kan beter." Volgens een woordvoerder van het ministerie volgen plannen om ook daar iets aan te doen nog dit najaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden