Schultz wil echt af van dubbel opstaptarief: 'Ik trek desnoods zelf portemonnee'

null Beeld anp
Beeld anp

Als de vervoerders komende week niet zelf tot afspraken komen over het afschaffen van het dubbel opstaptarief in het openbaar vervoer, trekt minister Melanie Schultz van Haegen desnoods zelf de portemonnee. 'Dit moet gewoon worden gerealiseerd. Het is technisch en financieel haalbaar', stelde de minister in een overleg met de Tweede Kamer.

Redactie

Reizigers betalen nu twee keer een opstaptarief als ze overstappen van een trein van de NS naar een andere aanbieder. Daar wil Schultz in 2013 vanaf, net als de Kamer en veel reizigers. Ze toonde zich geïrriteerd over het gebrek aan daadkracht in de sector. 'Niemand wil de financiële gevolgen dragen van het afschaffen van het dubbele tarief', constateerde ze. 'Het enige wat ik kan doen is een zak met geld trekken om het zelf te regelen.'

In de toekomst moet dat wel anders worden, zei Schultz erbij. 'Anders komt elke rekening richting het Rijk.' Daarom moet er één plek komen waar besluiten worden genomen over de ov-chipkaart. Alle partijen (onder meer de vervoerders, het Rijk en de betrokken provincies en gemeenten) moeten daar om tafel. Afspraken die binnen zo'n 'permanente structuur' worden gemaakt, moeten bindend zijn en de overheid moet meer te zeggen krijgen.

Volgens Schultz is dit de beste mogelijkheid om een vinger in de pap te krijgen rond de ov-chipkaart. Nu heeft de overheid niets in te brengen, omdat de kaart in handen is van private partijen. Voordeel is ook dat de sector het eens is met de voorgestelde aanpak, aldus de minister. 'Dit is echt nodig', stelde Schultz.

De Tweede Kamer reageerde niet echt enthousiast op het voorstel. Kamerleden vinden het te complex. 'Het is een ingewikkelde moloch die wordt opgetuigd', stelde Ineke van Gent van GroenLinks. En Jacques Monasch van de PvdA: 'Dit gaat gewoon te lang duren. Ik wil dat het wordt opgelost. We blijven maar tussen wal en schip vallen.' Ook de VVD was kritisch. Kamerlid Charlie Aptroot noemde het voorstel ingewikkeld en vreest dat het een dure constructie wordt. Hij ziet meer in een afgeslankte versie van het plan.

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de ov-chipkaart. Niet alleen het dubbele opstaptarief is een doorn in het oog van de reizigers, maar ook het vervangen van een kapotte kaart blijft tot problemen leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden