Schultz naar Schiphol?Een hardnekkig gerucht

Een overstap van Melanie Schultz naar Schiphol zou omstreden zijn. Beeld ANP
Een overstap van Melanie Schultz naar Schiphol zou omstreden zijn.Beeld ANP

Ze is formeel geen kandidaat om baas van Schiphol te worden. Toch moet Melanie Schultz zich verdedigen.

Bart Zuidervaart

Liesbeth van Tongeren moet deze dagen geregeld terugdenken aan haar allereerste debat als Kamerlid voor GroenLinks. Op 22 juni 2010 vroeg ze aan toenmalig minister van verkeer en waterstaat Camiel Eurlings of hij een functie zou gaan bekleden bij KLM. Eurlings antwoordde: “Alle speculaties op dit vlak zijn niet aan de orde.” Een jaar later trad de CDA’er toe tot de directie van de luchtvaartmaatschappij.

De reden dat Van Tongeren begint over de carrièrestap van Eurlings is Melanie Schultz. Sinds Jos Nijhuis vorige week bekend maakte dat hij begin 2018 opstapt als topman van Schiphol, is de discussie opgelaaid wie hem moet opvolgen. VVD’er Schultz is tot donderdagmiddag minister van infrastructuur en milieu, daarna gaat ze op zoek naar een baan in het bedrijfsleven. Ze is, zoals dat in Den Haag heet, ‘in beeld’ om Nijhuis op te volgen. Waar dat gerucht op gebaseerd is, blijft onduidelijk. Er is geen enkel signaal dat Schultz de baan daadwerkelijk ambieert.

Toch wil Van Tongeren het zekere voor het onzekere nemen en heeft ze de minister Kamervragen gesteld over haar toekomstplannen. Een overstap van een ministerschap naar een directeursfunctie op hetzelfde terrein is omstreden. Beschuldigingen van belangenverstrengeling zijn snel gemaakt.

Lobbyverbod

Het tweede kabinet-Rutte was zich bewust van deze gevoeligheid. In mei dit jaar kondigde minister Ronald Plasterk (PvdA, binnenlandse zaken) een zogeheten ‘lobbyverbod oud-bewindspersonen op eigen portefeuille’ af. Deze afspraak geldt voor twee jaar en ‘moet voorkomen dat bewindspersonen hun kennis en positie op onwenselijke wijze benutten voor de belangen van een organisatie waar zij na hun aftreden gaan werken’.

Concreet: Schultz is geheel vrij, mocht ze dat willen, om te solliciteren naar de topbaan bij Schiphol. De handicap is wel dat ze gedurende twee jaar geen contact mag hebben met haar oude ministerie. Dat is onhandig.

Er bestaat een Handboek voor bewindspersonen, beter bekend als ‘het Blauwe boekje’, met huisregels voor ministers en staatssecretarissen. Daarin staat: ‘Het is gewenst dat een bewindspersoon bij het aanvaarden van een functie na afloop van zijn ambtsperiode zo handelt dat daarmee niet de schijn wordt gewekt dat hij tijdens zijn ambtsuitoefening onzuiver heeft gehandeld’. Wanneer iets onzuiver is, wordt niet gedefinieerd.

Afkoelen

Jeroen Dijsselbloem, die gisteren afscheid nam als PvdA-Kamerlid, verklaarde al dat hij zichzelf een afkoelingsperiode oplegt. De komende twee jaar zal hij geen baan accepteren in de financiële sector. “Ik vind het kwetsbaar. Je wekt in zulke gevallen onmiddellijk de schijn van belangenverstrengeling, zelfs als je dat keurig gescheiden hebt tot de laatste dag van je ministerschap”, zei hij in 2015 tegen Vrij Nederland.

Schultz heeft laten doorschemeren dat ze het met dit principe niet eens is. Vorig jaar riep Van Tongeren de VVD-minister naar de Kamer omdat – ook toen al – geruchten gingen over de stap van Binnenhof naar Schiphol. Schultz zei toen: “Ik vind niet dat je bij voorbaat een afkoelingstermijn moet realiseren. Bewindspersonen moeten zelf kunnen bepalen, op basis van hun eigen integriteit, of het verstandig is om weer werkzaam te zijn op hetzelfde terrein”. De minister moet Van Tongeren morgen antwoorden. Donderdag is het te laat, dan vertrekt Schultz definitief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden