Schultz moet nieuw besluit nemen over snelheid A13

Gaat de maximum snelheid op de A13 bij Rotterdam Overschie na ruim een jaar weer omlaag van 100 naar 80 kilometer per uur? Minister Schultz (verkeer) moet daarover binnen twaalf weken een besluit nemen, zo bepaalde de rechtbank in Rotterdam gisteren.

De gezondheid en de leefomgeving van de inwoners van Overschie moeten bij het nieuwe besluit nadrukkelijk meewegen. Volgens de rechters heeft de minister bij haar besluit om de snelheid per 1 juli 2012 te verhogen 'niet het juiste gewicht toegekend aan de belangen van omwonenden ter plaatse van A13 Overschie, voor zover het betreft de aspecten geluid en luchtverontreiniging'.

Bewoners, de gemeente Rotterdam en Milieudefensie reageren enthousiast. De drie partijen gingen bij de rechtbank in hoger beroep tegen de afwijzing door Schultz van hun bezwaren tegen de snelheidsverhoging van 80 naar 100 kilometer per uur. De rechtbank heeft die afwijzing nu vernietigd omdat zij de motivering van de minister onvoldoende acht. "Het recht zegeviert, na die beklemming van vorig jaar", zegt Lilian van der Horst, voorzitter van de bewonersorganisatie Vereniging Tegen Milieubederf.

"Het recht van de bewoners op schone lucht weegt volgens de rechtbank zwaarder dan het belang van de automobilist", concludeert Ivo Stumpe van Milieudefensie. "En daar kan de minister geen slimmigheidje op bedenken. Deze uitspraak zal ook van invloed zijn op de rechtszaak over de A10, volgende week in Amsterdam. Daar speelt precies hetzelfde."

Overschie gaat terug naar de situatie zoals die tien jaar is geweest, verwacht Arno Bonte, fractieleider van GroenLinks in Rotterdam. "De minister is een slechte verliezer als ze nu niet op haar besluit terugkomt. Dit was de eerste 80 kilometer-zone in Nederland en die is er niet voor niks gekomen. De mensen wonen er met hun neus op de snelweg. Het gebeurt niet vaak dat een gemeente zich bij de rechter verzet tegen een minister."

In het vonnis staat dat de minister ook rekening moet houden met de meetgegevens van de Milieudienst Rijnmond. Die stelde vast dat na de snelheidsverhoging de uitstoot van stikstofdioxide veel meer toenam dan de minister had voorzien, waardoor de levensverwachting van omwonenden met twintig dagen zou afnemen. Een woordvoerder van Schultz zegt dat zij de uitspraak gaat bestuderen.

(trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden