Schultz: licht blijft uit langs snelweg

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen.Beeld anp

Na 23.00 uur 's avonds blijft het licht langs een aantal snelwegen uit. Dat liet minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen vandaag de Tweede Kamer weten. Oppositiepartijen PVV en CDA hadden de bewindsvrouw gevraagd de maatregel te heroverwegen.

Het onderwerp was actueel geworden door een artikel in het AD. Daarin werd gesteld dat het uitzetten van verlichting geen geld oplevert omdat bij wegwerkzaamheden en calamiteiten aannemers moeten worden ingeschakeld om de verlichting weer aan te zetten.

Het verhaal klopt
Volgens Schultz klopt het verhaal in de krant, maar ze ziet niets in terugdraaien van het besluit. 'Dan ben je de extra geld kwijt en haal je de besparing niet.' Ze verwacht vanaf circa 2020 een structurele bezuiniging van 0,6 miljoen euro te halen door het uitzetten van het licht.

Er wordt momenteel gewerkt aan een systeem waarbij de verlichting centraal kan worden uitgeschakeld en aannemers niet meer nodig zijn. Schultz wil de maatregel wel evalueren na een periode.

Veiligheid

Het uitschakelen van de verlichting kan veilig, aldus de VVD-bewindsvrouw. Het gebeurt alleen op wegen waar niet te veel verkeer is. Schultz denkt met de recente stap om de verlichting twee uur later uit te doen (om 23.00 uur in plaats van 21.00) de klachten van de grootste groep over onveiligheid te hebben ondervangen. Bovendien is het milieuvriendelijker om het licht uit te doen, voegde ze eraan toe.

Zowel PVV als CDA denkt dat het uitzetten van de verlichting de veiligheid niet ten goede komt. Volgens Sander de Rouwe (CDA) wekt de maatregel 'veel irritatie'. Ook Machiel de Graaf van de PVV zegt veel klachten van ouderen te ontvangen over de beslissing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden